Деян Барарев: Направете така, че идеята да ви служи, но не губете искрицата, за да запазите уникалността си

Разговаряме с режисьора Деян Барарев за късометражното кино и предизвикателствата свързани с него, как се ражда един нов проект и трябва ли да си на Запад, за да успееш. Едно инттервю специално за читателите на kafene.bg

Защо работите късометражно кино?
Късометражното кино винаги е било първата стъпка в кариерата на един прохождащ млад режисьор. И не само. Всички колеги, които познавам, било то оператори, монтажисти, сценографи, звукари и други, всички минават първо през късометражното кино. То е една хубава школа, защото те научава да задържиш вниманието на хората, било то и за 5-10 мин. Също така те учи как да разказваш с малко художествени средства.

И кое е най-предизвикателното в работата с този формат?
На първо място бих казал е как да изчистиш идеята и в същото време да я запазиш сурова, такава когато ти е хрумнала в първия момент. Борете идеята, структурирайте я, подчинете я, така че да ви служи, но в нито един момент недейте да губите искрицата. Загубите ли я, филма губи уникалността си. Казвам го, защото аз съм я губил и резултатът беше наяве.

Как се ражда и случва един нов филмов проект при Вас?
Това е много хубав въпрос. И аз това се чудя. До сега ми се е случвало всеки филм да се ражда по различен начин. Имам три късометражни филма – единия беше за университета, имахме тема, бяхме се разбрали целия курс да направим филм 5 минути, с тема "Шанс" и накрая само аз бях направил филм. Вторият беше първо разказ, който бях написал, после почнах да го адаптирам за филм и след много промени накрая го направих. А последният ми
филм "Ботев е идиот" бях чул за някакво момче, което е написало есе със същото заглавие преди много време и ми стана интересно. Не успях да видя есето, нито да го намеря този човек и с малко информация почнах да пиша сценария, представяйки си как това би могло да се случи и естествено пречупено през моите виждания.

Познато, познавано, приемано ли е късото кино у нас?
Познато е за хората от кино средите. Повечето хора в България не мисля, че ходят толкова много на кино. Камо ли на късометражно кино. Но това почва да се променя. Ето, милите хора от www.kinematograf.bg се стараят точно това да направят – да популяризират късометражното кино в България по достъпен начин.

Пътят на един успял кинорежисьор винаги ли е на Запад?
Не мога да кажа. Трябва първо да видя какво е да си успял кино режисьор. Но иначе, ако трябва да си представя, да – на Запад. Но там със сигурност трябва да устоиш на изкушенията и да се бориш със зъби и нокти системата да не те промени. Защото там е индустрия. Там никой не го интересува какво имаш да кажеш. И аз го разбирам това, но също така мисля, че точно там страдат най-много от липсата на тази искрица, за която говорех. Но има и изключения – ще дам за пример само Кристофър Нолан, който направи последните три филма за Батман. Той успя да върне публиката към един умрял франчайз като едновременно с това успя да вкара едни много интересни въпроси за света, в който живеем. Аз него много го харесвам, няма какво да крия. От неговите филми се научих, че дълбоките и мрачни идеи/въпроси трябва да бъдат представени като един спектакъл. За да са успешни и в пазарен аспект.

Как смятате ще приеме публиката новият Ви проект „Ботев е идиот“?
Спорно. Ще има такива, които ще го харесат и такива, които няма да го харесат. Посредата няма да има.

Какво си пожелавате за 2013-та?
Здраве за мен и семейството ми.

Вижте и трейлъра за филма "Ботев е идиот", който ще има представяне на 4-ти февруари 21.30 вечерта в Студио 5 http://www.youtube.com/watch?v=jmepHNi2Ngw

Сподели в: