Деца от цялата страна дариха свои книжки

На 10 юни, малко преди началото на лятната ваканция, децата от ДДЛРГ „Констанца Ляпчева" в град Долна Баня бяха зарадвани с десетки нови и добре запазени книги.

Изданията бяха събрани по време на благотворителната инициатива на детската писателка Юлия Спиридонова-Юлка „Там, където има деца, трябва да има детски книги”, която се провежда за четвърта поредна година. Деца от всички краища на България се включиха в кампанията, като през целия месец април оставяха книжки във всички книжарници „Приятели” в страната.

За броени дни специалните кутии за дарение се напълниха с различни издания. Някои от малките дарители даваха книги, които до скоро са чели, но вече са надраснали. Други закупуваха със спестените си джобни пари нови книжки и веднага ги слагаха в кутиите. Много от малчуганите се връщаха по няколко пъти, за да добавят още и още. Книжарите от град Монтана споделиха приятната изненада от 8-годишно момче от техния град, което е оставило 42 свои книжки.

Малко след като събраните книги бяха занесени в Долна Баня, те вече бях в ръцете на деца от ДДЛРГ „Констанца Ляпчева", които с нетърпение разлистваха страниците.

Намерението на Юлка и книжарници „Приятели” е да превърнат кампанията в традиция. Да стимулират четенето в домовете за деца, лишени от родителска грижа, като им осигуряват нови, чисти и запазени книжки.

Сподели в: