Детско лятно четене във Враца

В прохладния двор на етнографския комплекс „Св. Софроний Врачански“ във Враца, за пореден път се проведе „Лятна детска академия“, организирана от Регионалната библиотека „Христо Ботев“. Малчугани от детските градини „Европейчета“ и „Дъга“ слушаха народни приказки, разказани от експерта от отдел „Краезнание“ Калина Тодорова. Преди това децата развихриха своя талант и рисуваха любими приказни герои. Хлапетата бяха насърчавани от доброволците, които тази година са включени в дейностите по програмата „Лятна детска академия“, която се осъществява по проект „Бъди доброволец-насърчи дете“ на библиотеката във Враца. В края на вълнуващата среща Калина Тодорова даде задача на малките приятели на библиотеката при следващата среща да разкажат повече за птицата жерав и защо нейния образ от хартия е най-популярен в света.

Поредното лятно четене ще бъде следващата сряда, 12 август, от 10.30 ч.,отново в eтнографския музей във Враца.

Събитията са част от проекта "Стани доброволец – насърчи дете". Инициативите през лято 2015 са:1. „Лятна детска академия”- кампания за насърчаване на четенето от ранна детска възраст.
2. Компютърът в помощ на детето „Играй и се учи” – запознаване с образователни сайтове  и работа  с приложен софтуер „Цифренка” и „Буквенка”.
3. Въвеждане на децата в света на изобразителното изкуство – Арт-работилници „Да творим заедно”. Доброволците ще обучават и помагат да се усвоят арт-техниките-квилинг и пирография, да рисуват, моделират и декорират. Най-добрите произведения ще бъдат експонирани в изложба.
Периодът на провеждане на инициативите е от месец юли до септември 2015 г.

Сподели в: