Детският радиохор на 47 години

Детският радиохор на Българското национално радио навърши 47 години от основаването си на 24 март.
Специално за празника е поканен детския японски хор от гр. Шизуока. По този повод на 26 март в зала 6 на НДК ще се състои голям концерт в две части.
В първата част малките япончета ще поздравят своите български колеги с шест песни на български език от наши композитори. Във втората ще представят произведения на родния си език, а екзотичния дух на древната им култура ще допълват и красивите им кимона.
Концертът ще завърши с една символична размяна на двамата диригенти, жест на уважение към юбилярите и техните гости, г-жа Хироко Тозаки ще дирижира песента “Българска земя” на Йосиф Чешмеджиев в изпълнение на 20 деца от Детския радиохор на БНР, а маестро Недялков ще приключи концерта с изпълнение на японска песен от гостуващия хор.
Детският хор на град Шизуока е основан през 1943 година от музикалния педагог Мацухиро Тозаки. През 1956 г. неговата дъщеря Хироко Тозаки наследява хора и той продължава да съществува като Детски хор на NHK Шизуока. През 1970 г. се отделя от телевизията NHK и получава името Детски хор на град Шизуока. През същата година се побратимява с Детския хор на Българското национално радио, през 1974 гостува в България, а големият български диригент Христо Недялков е поканен за почетен диригент на състава, какъвто е и досега. Идеята за съвместна работа между двата радиохора е по покана на диригентката Хироко Тозаки. Впечатлена от професионализма на акад. Христо Недялков, тя прилага неговия педагогически метод за обучение и на малките японски изпълнители.
През 1995 година маестро Недялков е награден с най-високия японски императорски орден за чужденци – Орден на Святото съкровище “Златни лъчи” с розетка, а през 1997 година г-жа Тозаки е наградена от президента на Република България с орден “Мадарски конник”. Освен съвместната си сценична изява в НДК, малките изпълнители ще направят и общи записи за Златния фонд на БНР на японски и български детски песни.
Събитието на 26 март е под патронажа на японския посланик у нас – Коичиро Фукуи.

<26 mar 2007>

Сподели в: