Дете-чудо от Австрия свири в НДК на 11 май

13-годишният виртуоз на цигулката Пол Кропфич ще може да чуем в НДК на 11 май в зала 11 (Люмиер) от 18.00 часа. Заедно с него на сцената ще излезе българската пианистка Сирма Величкова.

Младите таланти ще изпълнят класически произведения на композитори като Николо Паганини, Жан-Мари Льоклер, Джузепе Тартини и Камий Сен-Санс. Концертът е част от детската програма в Салон на изкуствата 2013, който традиционно се организира от НДК.

Австриецът Пол Кропфич е роден през 2000-та година, във Виена. Първите уроци по цигулка взема на 4-годишна възраст при проф. Марина Сорокова. През 2011 г. печели първа награда в международния конкурс „Хиндемит” в Берлин. Три пъти печели конкурса „Prima La Musica” във Виена (2008, 2010, 2012 г.). Свири на цигулка от майстор Гуаданини, Торино 1770 г.

Сирма Величкова е един от най-изявените представители на младото поколение български пианисти. В момента завършва НМА ”Проф.Панчо Владигеров” в класа на именития пианист и композитор проф. Виктор Чучков. Лауреат е на редица международни конкурси и концертни изяви у нас, в Швейцария, Германия, Румъния, Сърбия и Италия. През 2010-та печели Гранд При на международния музикален фестивал-конкурс ”Надежди,Таланти, Майстори” в клавирно дуо с младата китайска пианистка Чен Цямин.

Билети за концерта може да закупите в билетния център на НДК и в мрежата на www.eventim.bg.

"Салон на изкуствата" е част от Календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.

Цялата програма на Салона може да видите на www.ndk.bg и www.izkustvata.com

Сподели в: