Детелина Тихолова с награда за цялостно представяне на Националния конкурс за хайку

Детелина Тихолова получи награда за цялостно представяне на Националния конкурс за хайку на свободна тема. Това стана днес на провелата се в София годишна конференция, организирана от Хайку клуб "София". Мотото на конференция беше "Хайку – отворена врата, която изглежда затворена".

Доклади изнесоха: Проф. Дейвид Ланю, Xavier University of Louisiana, Ню Орлиънс, САЩ; д-р Людмила Балабанова, ТУ; д-р София Филипова; д-р Петър Пламенов, СУ; доц. Валери Личев, ИИОЗ – БАН; доц. Антоанета Николова, ЮЗУ; доц. Веска Гювийска, ЮЗУ; д-р Нина Мирева, ЮЗУ.

В залата във ВИАС, където се проведе конференията беше открита и еднодневна изложба с хайга от Детелина Тихолова. Специален  участник на срещата беше Дейвид А. Ланю – японовед, хайждин, писател, изследовател на хайку. Дейвид Ланю е в България и по повод на премиерата на поредния су хайку-роман – "Мимолетен свят" (Издателство "Изток-Запад").

Коледа
аромат на печени ябълки
в косите на мама

нова година
бръчките покрай очите
с една повече

снимки
загубих се в
чуждите спомени

стъпка по стъпка
пренесох погледа му
през пътя

разминаване
тя мирише на цигари
той на парфюм

мартенски сняг
целувката ми
по-дълга

рибар
връща се
уловил само луната

петровска круша
лятото се стича
по устните

италианско семейство
под прозореца
гнездо на свраки

Още за Детелина Тихолова:

Детелина Тихолова е родена в гр. Добрич, живее и работи в гр. Кюстендил. Преподава изобразително изкуство в ПМГ „Проф. Емануил Иванов". Специализирала е моден дизайн и фотогарфия. От 1992 г. пише хайку, а от 2004 г. създава хайга. Работи и в двете основни течения на хайга – традиционна с рисунки с туш и модерна с фотографски изображения. Детелина е печелила много национални и международни награди.

Сподели в: