Детелина Тихолова: Бамбук и хризантема са най-честите обекти в суми-е

Запознах се лично с Детелина Тихолова мината година на Международната хайку конференция. На тазгодишната конференция тя получи награда за цялостно представяне на Националния конкурс за хайку на свободна тема. В това интервю Детелина е лаконичка – предпочита хайку и картините й – хайга и суми-е да говорят вместо нея. Но, не мога да не кажа, че наскоро тя получи поредно признание за хайку майсторство в Международен конкурс – European Quarterly Kukai #7 – Autumn 2014 Edition, където зае 7-мо място от 165 поети от 36 държави. Ето и нейното наградено хайку:
 
two apples
in the gypsy's hands –
the better one for his horse

Още за Детелина Тихолова:

Родена е в гр. Добрич, живее и работи в гр. Кюстендил. Преподава изобразително изкуство в ПМГ „Проф. Емануил Иванов". Специализирала е моден дизайн и фотогарфия. От 1992 г. пише хайку, а от 2004 г. създава хайга. Работи и в двете основни течения на хайга – традиционна с рисунки с туш и модерна с фотографски изображения. Детелина е печелила много национални и международни награди.

 Пореден успех в европейската класация за хайку. Как се чувстваш след тези награди?

Добре се чувствам, наградите ме правят по-уверена и ми показват, че вървя в правилна посока. Не участвам редовно в англоезични конкурси, но от време на време пускам някое хайку, за да си сверя часовника.

Българското хайку среща много противници и търпи много критики, че е далеч от оригинала. Как ще отвърнеш на това?

Какво е „оригинал”…ние сме тук, носим нашата чувствителност за света и никога няма да станем като японците. Българското хайку върви своя път-бавен и трънлив, но се развива в една страхотна посока, то  обогатява световното хайку. За да напишеш добро хайку няма значение къде живееш, просто трябва  да си „дзен”, наблюдателен, и да играеш добре с думи и картини.

Ти рисуваш хайга и суми-е. Има ли забранени цветове в тях?

Не няма забранени цветове, свободата е пълна ,но личното предпочитание на автора създава цветовата гама. Аз предпочитам да използвам само черен туш и нюансите на сивото.

Ако човек иска да украси домът си с твоите картини, вероятно трябва цялостното обзавеждане и стил на дома да са в японски стил? Какви са твоите наблюдения от хората, които купуват твоите картини?

Не е задължително домът ти да е в източен стил за да си закачиш суми-е. Картината може да бъде акцент на подходящо място. Хората, които имат мои рисунки харесват изтока и простотата на суми-е.

Откъде черпиш вдъхновение и кои са твоите "японски" учители в хайку и в рисуването?

Вдъхновението… то идва в най-неочакваният момент. Напоследък много ме вълнуват лодки и дървета и често присъстват в рисунките ми, до момента в който се вдъхновя от нещо друго. А за учителите… най-много ме докосва Кобаяши Исса.

Кои са типичните сюжети в хайга и суми-е? Има ли такива?

Да, има типични сюжети в суми-е с които се започва, но не са задължителни.Това са: бамбук, хризантема, цъфнало клонче, орхидея, пейзаж и др. природни обекти.

Има ли обекти, теми, които не се рисуват в тези жанрове?

Днес се рисува всичко.

Прочетете още:
Детелина Тихолова с награда за цялостно представяне на Националния конкурс за хайку

Бъдеще в японски стил от Агапея Полис

Сподели в: