Деси Добрева: Работя по албум с руски песни

Деси Добрева е една от най-младите ни и талантливи изпълнителки. Певицата стана популярна като беквокалистка в бенда на Слави Трифонов, но в последните години се доказва убедително и като соло изпълнителка. Малко всрани от музиката, известно време тя бе и водеща на телевизионното предаване "Полет над нощта". Сред най-големите признания за Деси пък бе тазгодишната награда на БГ радио "Изпълнителка на годината". Неотдавна младата дама подкрепи и благотворителната инициатива на Уницеф – 1 пакет пелени за една животоспасяваща ваксина!

В момента Деси подготвя собствен албум, в който ще има и български, и руски песни. Но ето какво ни разказа самата тя…

Защо решихте да подкрепите кампанията на Уницеф?
Защото е полезна и благородна. Защото става дума за живота и здравето на деца – независимо къде по света, а децата са нашето бъдеще.

Работите ли над нов музикален проект?
От година работя по един руски албум, в който съм записала 6 песни и един български, в който съм записала 7 песни. Нямам нито време, нито средства да ги завърша. А и с времето ми идват нови желания, нови идеи, които бих искала да пробвам, защото като всички хора на изкуството, съм много впечатлителна и се влияя от много неща.

Вярна ли е, според Вас, поговорката, че “музикант къща не храни” за музикалната индустрия в България?
За някои музиканти е вярна, за други – не. Като се абстрахираме от поп-фолка, където новосъздадената българска богата прослойка излива доста пари, другите музиканти се справят по различен начин. Зависи от жанра, от това къде и колко изяви имат, както и какво заплащане успяват да договорят за участието си. Но, общо взето, съществуването само с музикални занимания е много трудно. Събирането на средства за Гого от “Тоника” е велико постижение на нашата гражданска и човешка солдарност. Но защо Гого и Ева нямат необходимите средства, след като винаги са били на върха и са изнасяли по 300 концерта на година? Не мислите ли, че държавата ни е длъжник не само на музикантите, но въобще на хората на културата!? Защо като следваме европейски и американски модели на развитие, все още нямаме закон за меценатството в областите култура и спорт? Колко цветове политици се смениха, а като дойдат на власт, политиката им в това направление е една и съща – културата и спорта – последната дупка на кавала.

Какво Ви вдъхновява?
Ами, много неща: хора, природа, събития… Просто животът.

За какво мечтаете?
Пак за много неща: за интересен живот, интересна работа, вдъхновение, да се чувствам полезна; за добра реализация, за успехи, за щастлив живот, за много обич, а за да го има всичко това – да съм здрава !

Помните ли първата песен, която изпяхте?
О-о, така зададен въпроса ме връща почти в началото.Моите родители са записвали децата си от първите месеци на живота им. На по-малко от година съм записана да си тананикам “Аз съм Сънчо”. Като имате предвид, че по това време брат ми вече 5 години пеел в “Хора на варненските момчета”, а сестра ми лягаше и ставаше с песните от детската градина, от детските филмчета и т.н., можете да си представите колко много записи имаме на най-различни песни. Между впрочем, тонално изпяти кристално чисто.
А първата песен, официално записана в студио “ДА” и прозвучала по радио “Варна”, е  “Стая на релси” на Камелия Тодорова, тогава бях на  16 години. Скоро след това започнаха участията ми в конкурси – и така, до днес.

Любима песен?
Много са, не мога да посоча само една.

Любимото Ви място за почивка?
Морето. То е моето детство, в него е влюбено цялото ни семейство. Но и на планина ходя с удоволствие: както по планинските пътеки и чукари на някой преход, така и в някое китно, закътано планинско селце, с разходки из околностите и с естествената вкусна местна кухня.

Сподели в: