Десислава Томова представи „Хронографът на доктор Коен“ в Андалусия

ПОЕТИКА НА ЖИВЕЕНЕТО

Андалусия е най-веселата и топла част от Испания. Средиземноморският климат и крайбрежието със Средиземно море правят тази област на Испания още по-привлекателна. Навсякъде цари жизнерадостно-празнична и приятелска атмосфера. Откриваме и следи от арабското културно наследство. В Андалусия се празнува по специален начин Страстната седмица.

Фотограф: Carlos Essmann
Фотограф: Carlos Essmann

Наскоро ви представихме испанската премиера в Барселона на романа „Хронографът на д-р Коен“. Авторката му Десислава Томова предприе пътуване –  този път до Южната част на Испания, Малага. От този град са родом актьорът Антонио Бандерас, художникът Пабло Пикасо и групата „Чамбао“.

Освен на емблемите на града, можеш да се насладиш на спиращото дъха улично изкуство, което извира от всеки ъгъл. Докато се разхождаш, можеш да похапваш на воля алмендрас. Испанските традиции включват целувки по двете бузи за „здрасти“ и за „довиждане“. Омайните пейзажи, фламенкото, типичните дървета за региона са винаги добра предпоставка и предразполагат към артистични прояви.

Деси Томова представи пред публика романа си в няколко културни центрове в Малага под съпровода на музиканти. Това не е първото й посещение на Малага, нито ще остане последното. Не след дълго, тя планира да предприеме нова обиколка из красивата Андалусия.

След прочитането на книгата „Хронографът на доктор Коен“ (“El cronógrafo del Dr. Cohen” – Desislava Tómova, AMAZON) оставаш потресен от откритията, които прави героинята за себе си и за света, в който живее. Хронографът отмерва много точно времето на нейното вътрешното осъзнаване. Тя е заобиколена от много красиви хора, но е уязвена и самотна…

Потресаваща е тъжната история на момичето от еврейски произход Ренета Аронова. С много нежност авторката разказва за несгодите (перипетите), през които нейната героиня преминава докато постигне така жадуваната истинска споделена любов, която да осмисли живота й и да й даде криле… Дано в тези мрачни времена на користолюбие и егоистичност, в каквито живеем такива книги с човеколюбиви послания намират своя път до читателите.

Сподели в: