Десислава Димитрова: Храната е нашата връзка с природата и с нас самите

Днес ви срещаме с Десислава Димитрова от организацията Slow Food. Поводът да разговаряме с нея е предстоящото през идната събота събитие в София, вдъхновено от Световният ден на Диско супата. На 29.04. 2017г. организаторите ще обърнат внимание на един все по-нарастващ световен проблем – разхищението на храната.

Разкажи ни какво предстои в събота? Звучи интересно, какво е посланието?

В събота София ще се присъедини към световния Ден на Диско супата. Това е формат, иницииран от Slow Food, за да се обърне внимание върху такъв сериозен проблем като разхищението на храната. В България и по света се изхвърлят огромни количества, годна за консумация храна, докато в същото време над 1 милиард души страдат от недохранване. Храната, която ще предложим в събота, ще е приготвена от нас и ще е направена от "отпадъци", предоставени от Българска хранителна банка. Така ние ще се превърнем в спасители на храната от нейната нерадостна съдба да завърши в контейнерите за смет. Българска хранителна банка и множеството доброволци, които й помагат, са рицарите (шеговито наричани Robin Food), благодарение на които храната сменя своята посока и вместо в контейнерите за смет достига до онези, които не могат да си позволят "разточителството" да се хранят пълноценно. Чрез почти 70 партньорски организации от цялата страна (социални услуги за деца, лишени от родителска грижа, хора с увреждания, самотноживеещи възрастни хора, дневни центрове, кризисни центрове за хора преживели насилие или за бездомни, комуни за зависими, трапезарии за социалнослаби и др.) храната достига до тези хора.

Значението на храната в обществото днес? Има ли деформации? Опасни ли са?

Проблемът днес се корени във факта, че храната е лесно достъпна. В миналото голяма част от усилията на хората са били посветени на това да осигурят своята прехрана. Това им е давало богато познание за средата, в която живеят от една страна, а от друга е възпитавало уважение, дори пиетет към храната. Не е случайна народната мъдрост "Никой не е по-голям от хляба". Днес храната е стока и като всяка стока нейната най-привлекателна характеристика е ниската цена. Това послание ни залива постоянно от медиите – евтината храна е голяма далавера. А когато плащаш малко (в прекия и преносния смисъл) – лесно изхвърляш.

Как може да се промени отношението ни към храната?

На първо място като познаваш храната – нейния произход, производители, местата, от които тя произхожда. Прекият контакт с производителите дава възможност на потребителите да научат повече за това какво слагат на трапезата си. Разбира се, необходими са и административни инструменти, които да предотвратяват разхищението на храна и да ангажират бизнеса в тези процеси.

Предприемачество, семеен бизнес и храна – имат ли общ знаменател?

Това е другият инструмент за промяна – отговорното отношение на производителите към храната. Качествена и вкусна храна не се изхвърля. Производството на храна може да бъде устойчив семеен бизнес, макар и да крие безброй подводни камъни, като най-големият е да се загуби доверието на клиентите. Получава се взаимовръзка между производители и потребители. Потребителят не е просто потребител на стоки, а със своя избор той се превръща в партньор на производителя. Със своя избор той избира една или друга система за производство на храна и има възможността дори да промени парадигмата в тази сфера.

Какво е нужно за една Диско супа?

С Диско супата ние искаме да отправим весели послания със сериозно съдържание. За целта е необходимо:

– дарени продукти, които са в срок на годност, но с малък шанс за продажба
– весели хора, които да подготвят продуктите
– талантливи готвачи, които да ги сготвят
– отдадени на каузата диджеи, които да провокират настроение
– добър апетит и настроение

Slow Food Sofia избра Диско супата да се приготви и изяде на 29.04.2017 г. в Университетската ботаническа градина (ул. Московска № 9) от 14 до 18 часа. Наши партньори са Българска хранителна банка /BG Food Bank, За Земята, Amuse Bouche Culinary School. Ще има и крафт бира, осигурена от Пивотека, но си носете собствени чаши, защото използването на еднократни е чисто и просто неприемливо.

Входът е свободен и всеки ще може да се включи в приготвянето на събраните от Българска хранителна банка продукти, да потанцува, да научи повече за хранителните растения и за храните, застрашени от изчезване.

Какво си пожелаваш?

Пожелавам си по-често да сме по-умни. И да не забравяме, че храната е нашата връзка с природата и с нас самите.

Сподели в: