Ден на Чили ще се проведе в България на 31 май

По повод Деня на Чили в България, Институт Сервантес-София и Консулството на Чили в София представят филма "Тереса". Прожекцията ще се състои на 31 май (четвъртък) от 18:00 часа в тържествената зала на Института на ул. „Съборна” № 1. Посланикът на Чили Нейно Превъзходителство Мария Кувас ще отправи приветствие към гостите преди прожекцията на филма. На откриването ще присъства и Първият секретар и Консул на Чили в България Густаво Гонсалес.

Тереса”, 2009 г, режисьор Татяна Гавиола, е филм за младата чилийска поетеса Тереса Вилмс Монт, която емигрира от страната си заедно с известния поет Висенте Уидобро. Тя живее в Буенос Айрес и Мадрид, като става част от културния елит на двете столици. Тереса се самоубива в Париж, не можейки да преживее факта, че е далеч от двете си деца. Прожекцията е с вход свободен. Филмът ще бъде показан с английски субтитри.

Денят на Чили ще се отбележи на 31 май с икономически форум в Гранд хотел София и с две конференции, посветени съответно на външната политика на страната и отношенията с Европейския съюз и на съвременна литература на Чили.

Програма:

15.00 ч.: Конференция на тема „Външната политика на Чили и отношенията с Европейския съюз”. Философски факултет, катедра по Европеистика, блок 21 зала 401 (4-ти километър)
16.00 ч.: Конференция на тема „Съвременна чилийска литература”. Катедра по испанска и португалска филология, Софийски Университет
18.00 ч.: Прожекция на филма „Тереса”, Институт Сервантес-София (вход свободен)
19.00 ч.: „Икономически възможности в Чили” – Икономически форум, Гранд хотел София (вход с покани)

Сподели в: