Ден на българската мода ще се състои в Рим

В една от модните столици – Рим, ще се състои културното събитие "София поздравява Рим", съобщи на специална пресконференция проф. Любомир Стойков. Грандиозен моден спектакъл в италианската столица ще представи български дизайнери и техните произведения.

Културната инициатива "София поздравява Рим" ще се проведе за трети пореден път в рамките на две седмици през месец юни 2009г. Мероприятието се организира от президента на българо-италианската културна асоциация „Феникс" – Жана Яковлева. Целта на инициативата е да запознае италианското общество с различни аспекти от българската култура.

Специално място в мероприятието ще бъде отделено на Деня на българската мода, който ще е на 29 юни. Колекции на водещи български дизайнери ще бъдат представени на италианската публика. Албена Александрова, многократната носителка на наградата "Златна игла" на Академията за мода – Жана Жекова, младата стилистка Таня Иванова са част от звездните имена, които ще участват на международния форум.

Културна асоциация "Феникс"

Българо-италианската културна асоциация "Феникс" е създадена от актрисата Жана Яковлева. Неправителствената организация се цели да представя добрите образци от българската културна индустрия пред италианската публика, като инициира различни срещи в Милано и Рим.

Инициатива, подкрепена от асоциацията и от Министерство на културата ще представи в началото на месец май в Рим няколко български филма. Кампанията "Дни на българския филм", водена от министъра на културата проф.Стефан Данаилов ще покаже родните продукции "Дзифт", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде",зпепеляване" и други киноленти в италианската столица в дните от 7 до 9 май 2009г.

Сподели в: