Денят на мъртвите в картини от Мексико

На 21 октомври, сряда, от 17:00 до 19:00 ч. в галерия "Леседра" в София ще се открие изложбата "Архиво Графико" – проект с участието на 19 художници от Мексико. Творбите са обединени под заглавието "Денят на мъртвите" и са създадени специално за тази изложба. На откриването ще присъстват художниците Сара Вайсбурд, Мириам Либхабер и Густаво Оливарес
 
* * *
Денят на мъртвите има дълга история от преди повече от 2500 години и е честван традиционно в 9-ти месец на ацтеките (сегашният месец август). Днес той се чества на 1 и 2 ноември като смесица от традицията на коренното население и католическата религия, привнесена от Испания. В повечето райони на Мексико 1 ноември е посветен на децата и бебетата, докато починалите възрастни се почитат на 2 ноември.

1 ноември е денят на малките ангели, а 2 ноември е денят на мъртвите.

Въпреки че ритуалът се слива с католическата религия, той все още поддържа основните принципи на ритуала на ацтеките, използвайки например черепите. Ацтеките пазят черепите като трофеи и ги показват по време на ритуала. Черепите символизират смъртта, но са и символ на прераждането.

За разлика от испанците, за които смъртта е краят, местните индианци приемат смъртта като продължение на живота. Вместо да се страхуват от смъртта, те считат, че животът е само един сън и в смъртта се събуждат.

В днешно време се използват дървени маски на черепи наричани "калакас" и с тях се танцува в памет на мъртвите. Захарни черепи се раздават като сладкиши на близки, приятели и познати.
 
Снимка: Картина на Густаво Оливарес "Смъртта и аз"

Още по темата:
5 книги, в които темата е "Смъртта": 5 книги за смърт

Откъс от "Има ли живот след смъртта" от Тереза Ченг
 
 

Сподели в: