Денят на Брехт в Театър "София" – среща на методология със смелост в изкуството

Три дни след приерата на "Сватбата на дребния буржоа" в Театър "София", днес се състоя  Ден на Брехт. Проограмата започна с прожекция на филма „Раздяла – последното лято на Брехт“ (сценарий Клаус Пол, режисьор Ян Шюте, превод  на живо  – Милкана Делер). Филмът разказва за последната година от живота на Брехт.

След това проф. Иван Добчев  изнесе кратка лекция за методолигията на Брехт и представи  колажи  от пиесата „Добрият човек от Сечуан“ на Брехт в изпълнение на студенти от НАТФИЗ „Кр.Сарафов“.

Внимание на значимостта на творчеството на Бертолт Брехт обърна и режисьорът Петринел Гочев. Той разказа за работата си по новото представление на Театър „София“ – „Сватбата на дребния буржоа“. Гочев разви темата за играта като важно условие на актьорите да се чувстват свободни да творят, да уважават Брехт и да обогатяват актьорските си умения с неговата методология.
Същата вечер зрителите имаха възможност да се уверят, че Петринел Гочев и талантливите актьори на Театър „София“ са създали красив и богат спектакъл. С възхищение към труда и таланта им зрителите възнаградиха творците с експлозии от смях и аплодисменти.

Програмата на Деня на Брехт включваше и откриването на изложба на Любен Стоев – инсталация по мотиви от „Опера за три гроша“ от Бертолт Брехт и изложба фотоси на Гергана Змийчарова от репетициите на „Сватбата на дребния буржоа“ от Брехт. Изложбите можете да разгледате до края на месец май в Мраморното фоайе на Театър „София“.

„Денят на Брехт“ е първото от поредица подобни събития. Отзивите показват, че има жажда за подобна програма, която беше интересна и ценна за хората, които работят в сферата на изкуството, бяха любопитни и за широката аудитория.

„Сега, когато София и югозападен регион кандидатства за Европейска столица на културата 2019, Денят на Брехт е пореден пример, че културният живот в София е на много високо ниво и че сътрудничеството между институциите е ключът към повече и все по-интересни културни събития“ е убеден Ириней Константинов, директор на Театър „София“.

Театър „София“ благодари на Гьоте-институт за доброто партньорство и на бирария „Битбургер“ и  сладкарница „Орхидея“, които помогнаха за реализацията на тази идея.

За Бертолт Брехт:
Бертолт Брехт (1898-1956)  е роден в  Аусбург в семейството на фабрикант. Следва естествени науки, медицина и литература в Мюнхен, а в края на Първата световна война е мобилизиран като санитар в аугсбургски лазарет. После продължава следването си, но се отдава изцяло на литературата и театъра и става драматург и режисьор в Мюнхен при кабаретиста Карл Валентин. През 1922 г. получава литературната награда" Хайнрих фон Клайст", а през 1924 г. отива в Берлин и там работи като драматург в "Дойчес театър" при Макс Райнхард.

През цялото това време пише стихове, а като противодействие на буржоазния си произход се увлича от учението на Маркс за класовата борба, но никога не встъпва в Германската комунистическа партия. Брехт развива идеята си за "епическия театър" , през 1928 г. се жени за голямата актриса Хелене Вайгел и заедно жънат сценични успехи, най-значимият от които е постановката на „Опера за три гроша"  (1928). След установяването на нацистката диктатура в Германия Брехт емигрира в Дания, а в родината му неговите творби са публично изгаряни и му е отнето немското гражданство. През 1941 г. се преселва в САЩ с надежда да намери поприще като сценарист в Холивуд. През 1947 г. е подложен на разпити от Комисията за антиамериканска дейност и набеден като комунист, едва успява да избегне затвора. В 1948 г. Брехт се завръща в Германия и заедно с жена си създава световноизвестния театър "Берлинер ансамбъл", където поставя преди всичко свои творби. Умира в Берлин и е погребан до своя учител по диалектика – философа Хегел.

Снимка 1: режисьорът Петринел Гочев
Снимка 2: сцена от "Сватбата на дребния буржоа"

Сподели в: