Деница Дилова и Васил Панайотов спечелиха конкурса "Нов български роман"

Днес на тържествено матине в София бяха обявени победителите в анонимния конкурс за неиздаван "Нов български роман" на Издателство "Сиела". Наградите са две:

Деница Дилова е автор на ръкописа си "Непорочна практика", с който спечели 3000 лв. и издаване на романа.
Васил Панайотов е вторият победител с ръкописа си "Отчужден". Той спечели издаване на романа.

И двата романа най-вероятно ще претърпят смяна на заглавията.

Над 450 ръкописа се състезаваха за двете големи награда. До финалния кръг достигнаха 10 романа. Конкурсът бе обявен в началото на годината. Кандидатите трябваше да изпратят непубликувани до сега текстове, с които да се състезават за дветет награди. Жанровото разнообразие на ръкописите беше голямо: фентъзи, хумористично фентъзи, екшън, приключенски истории, билдингс или роман на израстването, както и много модерния напоследък тийн роман.

"Имаше много лоши текстове и много добри" – сподели Ваня Щерева. "Това е конкурс, който иска да окуражи писането" – допълни Захари Карабашлиев.

Строгото и взискателно жури беше в състав: Захари Карабашлиев, Любен Дилов-син, Амелия Личева, Ваня Щерева и Пепа Георгиева. Любопитно е, че победителката Деница Дилова е братовчедка на Любен Дилов-син, но всички членове на журито са категорични, че анонимността е спазена до последния ден на конкурса. "Чисти сме пред съвестта си" – коментира казуса Ваня Щерева.

Деница Дилова определя жанра на романа си като социална сатира. Идеите за книгата Непорочна практика идвали по време на сутрешния й крос. „Аз много чета и не смятам това за предимство“, казва Дилова.Деница е журналистка, от Разград, има издаден сборник с разкази – „Тънкости на приготвянето“.

Родена е в Червен бряг, работи в неправителствения сектор. Пише и реализира проекти с млади хора, проекти за социализация на етнически общности и хора с увреждания. От пролетта на 2006 г. участва като съавтор в списание "Експрес" Разград, а от края на 2006 г. е директор на в. "Лудогорски вестник". Омъжена е и има две дъщери. С два свои разказа през 2006 г. печели гласовете на публиката и поощрителната награда от конкурса "Очи за себе си" (ХуЛите), през 2008 г. печели първи места в литературните конкурси на Public Republic и Литературата Днес. През 2010 г. става носител на Първа награда от Осмия конкурс за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2010).

Васил Панайотов каза за себе си: „Аз съм Васил Панайотов, вече на 36, в някои отношения още на 15, защото оттогава са първите ми флиртове с писането. Флиртовете с жени дойдоха доста по-късно, това ме прави акселерат в някои области и ретардант в други. Имам три незавършени висши образования и един завършен брак. Имам и едно съвършено дете. Имам една апокрифна стихосбирка и няколко съ-участия с сборници с разкази и романи. Пиша за няколко списания, основно за"Жената днес". След писането ме интересува единствено спортът. Бил съм член на Националния отбор по плуване, а сега тренирам силови и бойни спортове. Невъзможно е да бъда видян в дискотека с компания, но често може да ме видите на магистралата с колело. Бил съм корпоративен роб над 12 години. В момента робувам единствено на двумесечния ми бултериер хамър.”

Повече за конкурса може да прочетете тук.

Прочетете още:

Деница Дилова за победата си в конкурса "Нов български роман"

Сподели в: