Денис Олегов: Човек изгражда заобикалящия го свят с решенията, които взима всеки ден

Запознах се с Денис Олегов през 2015 г. на една от срещите на "Поетично кафене". От тогова се виждахме още няколко пъти – на журналистически семинари, размяна на книги и др. Той е укипедианец, фен на ЦСКА Москва, иска да стане журналист, чете и пише много. А е само на 18 години. На 27 април той организира "С/мислено априлско четене". Идете ги вижте – Денис и приятели, група младежи и девойки, запалени и запленени от книгите.

Представи се за читателите на Kafene.bg.

Аз съм амбициозен 18-годишен младеж с интерес към спортната журналистика. Пиша стихове, имам три стихосбирки. Интересувам се от хуманитарни науки, в частност от история и политология.

Пишеш само поезия или си изкушен и от прозата?

Пиша и проза, но много рядко. Не ме бива в разказите . Все пак, когато преживея достойна за разказване история, е най-хубаво да я предам едно към едно, а иносказанието остава в поезията.

Коя е обединяващата тема на третата ти стихосбирка?

"Ледена жар" съчетава в себе си всички тийнейджърски емоции. Надявам се с тази трета стихосбирка завършвам цикъла от детински творби и ще подходя към по-зрели теми.

Спортната или по-точно футболната журналистика е твоята страст и мечта. Как се съчетава тя с поетичната ти нагласа? Има ли поезия във футбола?

Старая се да разграничавам двете, защото подходът ми е много различен. В журналистиката разчиташ на компетентност и познания, в поезията – на чувства и светоусещане. Колкото до поезията във футбола, мога смело да заявя, че за всеки футболен фен футболът Е поезия.

Имаш ли любими теми в поезията? За какво не би писал?

Обичам за пиша за човешките стремежи, за дългия и труден път към успеха, както и за несправедливостта в обществото. Избягвам да пиша за неща, които не разбирам. Не мога да пиша за неща, които не са ми на сърцето.

От кога си доброволец в Уикипедия? Само редактираш или и добавяш нови статии. Любими рубрики?

Пиша в Уикипедия от 2008 година (леле, как лети времето!). Добавям редовно нови статии, особено за личности, свързани с любимия ми отбор ЦСКА Москва. Обичам да пиша главно за спорт и музика, макар че имам доста редакции и относно историята и политиката.

Имаш и блог, или май са вече два? За какво пишеш в тях?

Имам един активен и един неактивен блог. Първият беше изцяло поетичен, но после реших да събера всичко на едно място и така споделям впечатленията от новия си блог – Олеговизъм.

Какво мечтаеш да ти се случи това лято – да си намериш интересна работа като стажант, друго?

Не обичам лятото. Иначе ми се работи, разбира се, но не е толкова лесно да се утвърдиш някъде. Желая да издам нова книга, но има време и за това.

Чувстваш ли се като бяла врана сред връстниците си – имаш ли приятели с подобни на твоите интереси – които пишат, четат и се интересуват от култура?

Познавам доста мои връстници, които се занимават с литература. С някои от тях ще можете да се запознаете на предстоящото ни литературно четене на 27 април от 19:00 в кафе клуб "Влайкова". Определено има много будни млади българи и смятам, че обществото малко, по малко се пробужда и се стреми към развитие.

В какъв свят искаш да живееш, в коя държава – в България или другаде?

Ако ме беше попитала това преди пет години, щях да кажа еднозначно: "в своя свят". С времето разбрах обаче, че човек не може да е напълно изолиран. Затова бих живял в един справедлив свят. Географското положение не е от значение, защото човек изгражда заобикалящия го свят с решенията, които взима всеки ден.

Сподели в: