"Деликатност" – френски роман с пикантни диалози и ситуации

На 8 септември излиза от печат елегантният бестселър „Деликатност“, един от най-награждаваните и обичани романи на нашумелия френски писател Давид Фоенкинос. Откъс от романа прочетете тук.

„Деликатност“ (издателство "Колибри", превод: Георги Ангелов, 220 стр., цена: 14 лв.) ще ви потопи в света на Натали – чувствителна французойка, която внезапно губи съпруга си. След няколко години хармонична любов сърцето й се превръща в крепост, в която и най-изкусният прелъстител не може да проникне. Тогава се появява Маркюс. Нито е прелъстител, нито блести с някакви извънземни достойнства, но притежава вродена деликатност.

Давид Фоенкинос е сред най-успешните и разпознаваеми съвременни френски писатели. Автор е на девет романа, пет от които вече са преведени на български. „Деликатност“, излязъл през 2009 г., е отличен с 10 литературни награди и преведен на повече от 20 езика. През 2011 г. е екранизиран под режисурата на Стефан Фоенкинос, брат на писателя, а главната роля е поверена на изящната Одри Тоту.

Отзиви:
Фоенкинос постига невъзможното: написва сантиментален роман, който ни кара да се усмихнем и да се замислим. Диалозите, ситуациите са пикантни и… деликатни (в. „Фигаро”).

Деликатност: същ. ж.р.
1. Проява на вежливост; тактичност.

Деликатен: пр. (лат. delicatus).
1. Нежен; изтънчен; изискан. Деликатни черти на лицето. Деликатен аромат.
2. Крехък. Деликатно здраве.
3. Труден; опасен. Деликатна ситуация. Деликатна маневра.
4. Вежлив, тактичен. Деликатен човек. Деликатно внимание.
Лит. В деликатни отношения съм с някого; в хладни, в лоши отношения съм с някого
Неодоб.: Престорен; претенциозен. Правя се на много деликатен.
(„Ларус”)

Давид Фоенкинос

Давид Фоенкинос (р. 1974 г.) е сценарист и писател, автор на девет романа, пет от които вече са преведени на български. „Деликатността“, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на повече от двадесет езика. Заедно с брат си, Стефан Фоенкинос, през 2011 г. адаптира романа и за киното, като главната роля е поверена на Одри Тоту.

Прочетете още:
„Още един ден“ от Фабио Воло
„Тук съм преди теб“ от Катрин Панкол

Сподели в: