„Девици и чудовища“ – представяне на сборник с пиеси от Жолт Пожаги

Отношенията между мъжа и жената, смешното и тъжното, делничното и ексцентричното обединява пиесите в този сборник

Срещата с унгарският драматург Жолт Пожаги ще се състои на 17 май, четвъртък, от 18 часа в Унгарския културен институт (София, ул. Аксаков 16), представянето на книгата ще направи проф. Здравко Митков., участие ще вземат и актьорите Йоана Буковска-Давидова, Веселин Мезеклиев, Георги Златарев.

Умело и дръзко – типичният за Пожаги стил –  са представени историите за Една жена на 35 в търсене на любовта и идеалния партньор; последната нощ на Моцарт, в която се изповядва пред съпругата си Констанца, и техните превъплъщения с помощта на пръстена от „Вълшебната флейта“; вълнуващата среща между забележителната Джина Лолобриджида и кубинския лидер Фидел Кастро; една италианска фамилия, в която никой не е това, за което се представя, и разплитането на кълбото от лъжи; пиперливото и злободневното в изпепеляващата връзка на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън; разказ по действителен случай за млада трансилванка, озовала се на неподходящо място, при неподходящи хора в унгарската столица.

Жолт Пожгаи (р. 1960, Печ) е унгарски драматург, театрален и филмов режисьор. Първата му пиеса „Хораций“ се играе през 1987 г. През последните 25 години близо сто премиери на негови творби са поставени в Унгария. Пише сценарии за телевизионни филми и филми за голям екран. Пиесите му се играят предимно на немско- и англоезична територия, както и в Индия, Израел, Македония и др. Жолт Пожгаи изгрява на българска сцена преди петнайсет години с трагикомедията „Лизелота и месец май“, последвана от мюзикъла „Хлапето“, а от 2016 г. се играе и пиесата му „Джина и Фидел“. Обикновено сам поставя на сцена творбите си. Освен пиеси пише и публикува в унгарската периодика есета и студии, превежда драми. Член е на Съюза на унгарските писатели и председател на секцията за драматургия. Понастоящем е драматург и режисьор в трупата „Експериденс“. Носител на „Награда Европа“ (Берлин, 1996), награда за най-добър сценарий (XXXIII преглед на унгарския филм, 2002), Рицарски кръст за заслуги на Унгария (2017) и др.

Допълнителна информация за събитието може да бъде намерена и на фейсбук страницата.

Сподели в: