Деветият ACT Фестивал за свободен театър идва с дебюти, театър без актьори, постановка без начало и край, нови театрални езици и реалности

Деветият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от 18-ти до 23-ти октомври и ще представи най-доброто на независимата сцена у нас, както и интересни развития на театралния език и реалност в международната програма. Надсловът  “Все по-топло” на тазгодишното издание акцентира върху все по-успешните опити на артистите да открият темите и сценичния изказ, необходими за достигането до съвременната публика. 

Фестивалът ще бъде открит с BURN – международен сайт спесифик спектакъл на холандския колектив United Cowboys, с участието на холандски и български актьори. В продължение на 4 часа (от 19.00 до 23.00 часа на 18 октомври) те ще превърнат Къща-музей “Андрей Николов” към Националната Галерия в “биотоп” –  самодостатъчна артистична екосистема, обитавана от танцьори, изпълнители и музиканти. Зрителите ще могат да влизат и излизат (входът е свободен) и всеки да изживее постановката по свой начин, уникален в перспективата, времето и пространството. 

Дълбоко в душата на съвременния човек ще ни потопи нашумялото германско артистично дуо Markus & Markus с Ibsen: Ghosts. Спектакълът взима вдъхновението си от драматургичния казус за асистираното самоубийстви в пиесата на Ибсен „Призраци“. След което документира и проследява последните дни на 80-годишната Марго, докато тя се подготвя да отиде в Швейцария, за да бъде евтаназирана. Без да реши поставената морална дилема, постановката добавя още дилеми към нея. Какво е позволено да се показва в театъра? Кога ставаме воайори? Какво е умирането и какво – безасмъртието…

CRAVE#2 на Театър Баест от Копенхаген, Дания е лекция-пърформанс на тема проституция на актрисата Айа Дуе, която разкрива собственото си тяло и кани публиката в интимното пространство, където се случва сексуалният труд, но освен това – и в публичната сфера, където нормативните истини за него формират определени образи на това какво е проститутката. 

Четвъртият участник в международната програма на фестивала пък е музикално – визуалният хай-тек експеримент на Vigroux / D’Haseller от Франция – „H“,  по едноименната мистична поема на Артюр Рембо, който ще покаже може ли да съществува театър без човешко присъствие на сцената… 

Не по-малко горещи и провокативни са постановките от българската програма на ACT Фестивал за свободен театър 2019. 

Синята брада – брак без приказка“ /реж. Василена Радева/ е авторски пърформанс за домашното насилие и толеранса към сексисткото отношение в патриархално общество. 

Нестандартния прочит на „Ричард 3“ /реж. Явор Костов и Мартин Ноев/ пък ще покаже пиесата през погледа на двама мъже, които обикновено продават моторно масло и са принудени да се запишат на курс по маркетинг. 

Преселението, релокацията, емиграцията през погледа на Ванга пък показва мултинационалната продукция  „Дом за овце и сънища“ /реж. Гергана Димитрова/ – носител на награди Икар за главна женска роля на Здрава Каменова и авторска музика на Павел Хаджиев. 

Три различни движенчески и танцови спектакли са селектирани в българската програма на фестивала тази година. „Сияние“ на танцова компания “Дюн” и германския звуков артист Абел Корнински ще покаже на зрителите артистичен процес, базиран върху сливане на танц, светлина, звук и човешко присъствие.  „Hating machine” на хореографката Марион Дърова се занимава с актуалната тема за всепроникващата в определени обществени групи омраза през движение и хумор, без осъждане. „SIX LOVE SONGS“ е хореографски концерт на Жана Пенчева – резултат от сътрудничеството между музика и танц, провокирано от идеята, как може да се визуализира провалената любов. 

Специален фокус в програмата на ACT фестивала тази година ще бъдат дебютите.

Режисьорката Александра Петрова влиза в програмата с пърформанса  “Цикадите” по многократно отличаваната пиеса на Мирослав Христов. Сюжетът е своеобразна машина на времето, пренасяща зрителя от едно място на друго.

Вторият дебютант в програмата е режисьорът Дина Маркова с „Животът е сън“ – антиутопична хорър приказка, която противопоставя безгрижието на детските игри на политическите игри и манипулации и се пита как в една радиоактивна реалност мутира човешкото в човека. 

Сподели в: