Дебют на Елин Колев в София

След серия от няколко силни концерта в края на април, тазгодишното издание на „Европейски музикален фестивал“ ще продължи след майските празници и парламентарните избори. Следващото събитие е дебютът в София на 17-годишния български цигулар Елин Колев, очакван с нетърпение от българската публика. Концертът е на 14 май от 19:30 ч. в зала „България“ и е от част от серията „Концертмайсторите“ на Оркестъра на Класик ФМ радио, която се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура“. Диригент е Григор Паликаров.

На първия си голям концерт в столицата Елин Колев ще изпълни третия цигулков концерт на Волфганг Амадеус Моцарт. В програмата са включени още две произведения от Моцарт, които ще изпълни Оркестъра на Класик ФМ радио – Адажио и Фуга в до минор и Симфония №29.

Елин Колев е роден през 1996 г. и е израснал в Германия, където работят неговите родители – музиканти. Той прави своя дебют с оркестър пред 5000 зрители едва на 8 години. На 10 г. е приет в Университета за музика и театър в Лайпциг "Феликс Менделсон-Бартолди". През 2010 г. Елин продължава обучението си при проф. Йозеф Рисин в Университета по музика в Карлсруе. През пролетта на 2009 г. осъществява първото си турне в Америка. Едва 12 годишен дебютира в прочутата зала Карнеги Хол в Ню Йорк.

През 2010 г. Елин печели кастинга за главната роля във филма "Wunderkinder" на режисьора Маркус О. Розенмюлер. Той записва и всички пиеси за цигулка към саундтрака на филма. През 2011 г. участва в Американо-израелска документална продукция за създаването на Израелската филхармония. Режисьор на филма е номинираният за “Оскар” Йош Аронсон („Оркестър в бягство“).

Елин Колев печели първа награда на Международния конкурс за цигулари “Йожен Изаи” в Австрия, награда за най-добър млад музикант и приза "Пабло Сарасате" в Италия, приза "Млад талант на Европа" за 2010 г. от Европейската фондация за култура в Германия.

Свирил е с оркестри в Саксония, Бранденбург, Тюрингия, Баден-Вюртенберг. През 2012 година дебютира и в Гевандхаус, Лайпциг с MDR радио-оркестър под диригентството на Юн Меркл.

„Европейски музикален фестивал“ 2013 е част от календара на Културните събития на Столичната община и се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Сподели в: