Дебютната пиеса на Исак Гозес – "Министър без глава"

На 25 януари в НАТФИЗ ще се състои премиерното представление "Министър без глава". Това е името на първата политическа сатира на голямото вестникарско перо Исак Гозес.

Министър, на който му искат главата. Мафиот с бяла якичка. Маг, който си сваля главата и я връща, когато поиска. Една красавица от тайните служби. Това са главните герои в тоя сън с вкус на кабаре. Заедно с Маман, която свири на пиано, и човекът-дух. А да не забравяме и един стар учител, който има само една мечта – да се сдобие с досие на сътрудник от тайните служби с агентурно име „Колумб”, за да го уважават внучетата му. Странно, нали … Но и това се случва днес.

Дебютната комедийна пиеса на журналиста е своеобразен политико-културен микс на българската сцена от наши дни и обрисува в шеговит вариант ценностите на българина политик, агент, мутра или просто обществен критик…
Щастливи ли са богатите и властващите? Простосмъртните ще кажат – ДА. Историята е абсурдна, забавна и смешна. И добре, че е така, защото в тъжният й вариант я гледаме всеки ден.

Премиерата на политическата боза – кабаре е на 25 януари /понеделник/ от 19часа, в Учебен театър на НАТФИЗ, а на сцената магът Астор прави изумителни илюзии с цел да спаси изпадналите в беда министър и до болка познатия на всички българи образ на "добре облечения бизнесмен". В кратък вариант комедията с вкус на кабаре представя съня на министър, на когото му искат оставката. Елитна мутра също се вписва в екшъна, а задачата на Астор е да свали наред главите на двамата герои в обществения ни живот, за да ги отърве от създалите се около тях проблеми. За да ги сложи обратно обаче, единият трябва да се откаже от властта, а другият от милионите. Така в крайна сметка магът ги превръща в ошмулен пенсионер и в безработен със социална издръжка…

Сподели в: