Двуметрово яйце от злато и уникално кълбо от цветя за Великден

26 април 2011 г., София. Ювелирната скулптура „Великденско яйце“ на пловдивския скулптор Георги Андреев допълни великденскaта атмосфера на катедралния храм „Александър Невски“ тази година. Двуметровото яйце, изработено от стомана със златно покритие и обсипано с кристални камъни в цветовете на дъгата, беше открито в полунощ на Великден, а вярващите се насладиха на един от най-емблематичните светски символи на празника.

„Яйцето е най-популярният символ на Великден по целия свят. Освен религиозния мотив, то символизира в много култури и началото на новия живот“, разказа скулпторът Георги Андреев. „Яйцето е в златист цвят, обсипано е с рубиненочервени кристали, символизиращи кръвта на Христос, а целият ансамбъл от кристални камъни в дванадесет цвята символизира дванадесетте апостола. На върха Яйцето е увенчано с кръст – символ на вярата и Христос”, допълни още творецът.

Честването на Великден тази година започна още преди около две седмици с излагане на еднометровата ювелирна скулптура  „Цветница“. Изработена от иноксова стомана и украсена с 18 различни вида цветя, ръчно декорирани и оцветени по специална технология, скулптурата на Георги Андреев радва посетителите на катедралния храм вече десет дни.

На Цветница уникалното творение беше предоставено от твореца за украса на интериора на катедралния храм „Александър Невски” по време на празничната литургия, водена от Епископ Тихон.

Ювелирните скулптури „Великденско яйце“ и „Цветница“ ще продължат да красят храма до края на великденските празници.

За твореца Георги Андреев:

Георги Андреев създава заедно с екипа си нова, уникална технология за най-висок клас сувенири с рекламна цел и бижутерия и предлага висококачествена обработка на металите. Основните направления, в които работи, са: създаване на сложни 3D макети  и атракциони във вид на сгради, яйца тип „Фаберже” в различни размери; дизайн и разработка на изделия в областта на бижутерията; производство на поръчкови артикули в областта на сувенирната реклама със собствен дизайн. Материалите, с които работи, са всички видове метали, в това число титан, злато, сребро, платина, паладий, както и седеф и някои полускъпоценни камъни. Творбите на фирмата се продават успешно в Италия, Словакия, Испания и Русия.

Сподели в: