Двукратният носител на “Грами” Мишел Камило ще е кулминацията на “A to JazZ Festival 2013 – America Latina”

Двукратният носител на най-престижната музикална награда “Грами” Мишел Камило пристига в България специално за третия ден на A to JazZ Festival 2013 – America Latina. На 30 юни 2013 г. многобройните фенове в парка “Заимов” ще чуят превърналия се в емблематичен за латино джаз сцената албум „One More Once”, в който са включени най-значимите пиеси на Мишел Камило. Световноизнестният пианист, свирил с легендарния кубински саксофонист Пакито Д’Ривера ще бъде безспорната кулминация във фестивалната програма, посветена на латино джаза. A to JazZ Festival 2013 – America Latina се организира от фондация „A to Z” и фондация „Америка за България” и ще се проведе от 28 до 30 юни тази година.

Творбите от “One More Once” ще бъдат изпълнени за първи път пред българската публика на живо от Мишел Камило и неговото трио от САЩ, в коeто са включени барабанистът Клиф Алмънд и басистът Линкълн Гойнес. Техният пърформънс ще бъде подкрепен със завладяващите аранжименти, изсвирени от родния Биг Бенд Брас Асоциация. Съвместният концерт на доминиканския пианист, американските музиканти и български артисти ще бъде уникално по рода си събитие, свидетелстващо, че музиката не познава етнически и географски граници, защото нито един от артистите всъщност никога не са се виждали. Обогатени с инструменталната мощ и плътност на 17-членния Биг Бенд, клавирните музикални композиции на Камило ще се превърнат в едно пълноценно и незабравимо музикално преживяване за ценителите на латино джаза. Меломаните ще се насладят на истинско музикално изживяване с хитовите парчета от 1994 г. „Why Not” и “Caribe”, влезли дори в репертоара на големия джаз музикант Дизи Гилеспи.

Композицията на Мишел Камило "Why Not?", записана през 1979 г. от Пакито Д’Ривера като титулно парче на един от албумите му, се превръща в стандарт на латино джаза. Четири години по-късно, през 1983 г., именно тази пиеса е наградена с най-престижната музикална награда “Грами”. По това време Мишел Камило работи с бенда на легендарния Д’Ривера и в рамките на три години е негов лидер. В различни периоди на своята музикална кариера Камило колаборира и с други изявени джаз имена като Чучо Валдес, Томатито, Майкъл Брекър, Уинтън Марсалис, Гари Бъртън и др.

Мишел Камило е неконвенционален пианист, композитор и музикален продуцент. Неизброимите му студийни албуми и лайв проекти са високо оценени от публиката и критиката. Те оглавяват всички музикални класации и му носят много награди, между които Латино “Грами” за най-добър латино джаз албум за изданието „Spain” съвместно с Томатито от 2000 г., второ “Грами” за най-добър латино джаз албум “Live at the Blue Note” от 2004 и Еми за композицията Goodwill Games Theme.

Камило оставя сериозна следа и във филмовата индустрия – композира и записва музика за няколко испански филма, а през 2001 г. създава композициите в саундтрака на култовата латино джаз лента „Calle 54” на големия испански режисьор Фернандо Труеба, носител на множество награди, в това число и няколко “Грами”.

Заедно с виртуозния пианист на сцената на „A to JazZ Festival 2013 – America Latina” ще излязат още латино джаз музиканти от цял свят. На 28 юни (петък) музикалното събитие ще открият българската латино гордост Tumbaito с Калин Вельов, а след това и бразилската дива Жандира Силва. На 29 юни (събота) ще видим кубинските джаз виртуози Dany Noel Latin Jazz Quintet и американския бенд на саксофониста на Тито Пуенте Мич Фромън с The Bronx Horns, а на 30 юни преди бляскавата поява на Мишел Камило с Биг Бенд Брас Асоциация публиката ще загрее с българския музикален проект Bandera Rossa.

В трите фестивални дни основната програма ще бъде съпътствана от безплатни музикални класовете за деца по ударни инструменти и латино танци, водени от перкусионистката Лили Йончева и салса педагога Алфредо Торес. Образователната програма под надслов „Децата на София свирят и танцуват с A to JazZ” е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013 г.

Сподели в: