Две полски писателки представят творчеството си

На 4 октомври 2007 г. (четвъртък) от 18 ч. в Полския институт (ул. "Веслец" 12) в София ще се състои среща с полските писателки Анна Нашиловска и Инга Ивашув. Творчеството на писателките ще представят Магда Карабелова и Галя Симеонова-Конах. Откъси от прозата им ще прочете Надя Цончева.

Анна Нашиловска – писателка, литературен критик, изследователка. Работи в Ателието по литература на ХХ и ХХІ в. на Института за литературни изследвания на ПАН. Един от редакторите на двумесечното списание "Teksty drugie". Публикувала е многобройни статии в сборници, като критик работи напоследък с авторитетните списания Политика и Тигодник повшехни.

Инга Ивашув
– литературен критик, прозаик, историк и теоретик на литературата, поетеса. От 1999 г. главен редактор на шчечинското културно списание „Pogranicza". От 2000 г. е професор в Шчечинския университет. Автор на работи от областта на теория на литературата, gender studies, критиката на дискурсите, история на литературата на ХІХ и ХХ в., както и на актуалната литературна критика.  Автор на научни и есеистични книги. През 2006 г. излиза неин сборник с разкази “Вкусове и докосвания” в поредицата “Нова полска проза”. Член на Комитета “Науки за литературата” на ПАН за периода 2007-2010.

Вход свободен

Сподели в: