Две пиана и сонатна вечер на Европейския музикален фестивал във Варна

Транскрибции на Лист за две пиана ще звучат за пръв път у нас на 10 април. Димитър Буров и Милко Милков ще свирят изтънчени творби в Градската галерия на 12 април

Български музиканти с успешна кариера в Европа ще зарадват почитателите на камерните форми на Европейския музикален фестивал – Варна в две вечери. Пианистът Тодор Петров излиза със своя италиански колега Джанмария Бонино в клавирна вечер с музика от Лист на 10 април. Цигуларят Димитър Буров и пианистът Милко Милков ще поднесат изискана сонатна програма на 12 април.

Камерните концерти ще бъдат в Градската художествена галерия. Те са част от пролетното музикално събитие, организирано от агенция „Елит мюзик” и „Кантус Фирмус” с подкрепата на Община Варна.

Симфония „Данте” и Симфонична поема „Прелюдии” на Ференц Лист са включени в концерта на Тодор Петров и Джанмария Бонино на 10 април от 19:00 часа Двете произведения ще прозвучат за перви път у нас в оригинални транскрибции за две пиана на самия Ференц Лист. Заслуга за това има пианистът Тодор Петров, който освен изпълнител, е изследовател и откривател на неизпълнявани творби. Джанмария Бонино е виртуоз на пианото и чембалото. Основател е на две камерни формации – ”Camerata Mista” и „Musici di Vivaldi”, с които редовно концертира в различни страни. Изключително ползотворно е сътрудничеството му със струнния квартет “Atheneum” към Берлинската филхармония. Бонино има осъществени проекти и с Berliner Philharmonik Virtuosi и Philharmonische Kamerate Berlin.

Добре познати на фестивалната публика, Димитър Буров и Милко Милков представят концерт с избрани сонати за цигулка и пиано от Моцарт, Бетовен и Цезар Франк. Двамата варненци ще свирят за първи път заедно на 12 април от 19 часа. С този концерт агенция „Елит мюзик” продължава своята линия да представя на Европейския музикален фестивал варненски артисти, получили признание за таланта си по света.

Цигуларят Димитър Буров завършва Музикалното училище във Варна през 1984 г. и продължава образованието си в Държавната музикална академия в класа по цигулка на проф. Хаджиатанасов и по камерна музика на проф. Жени Захариева. Посещава майсторски класове на Минчо Минчев, Георги Бадев и Ваня Миланова. През 1988 г. е награден с пълна стипендия от Британския съвет и продължава обучението си в легендарното Джулиърд Скул в Лондон при проф. Ифра Нийман. Кариерата му на изпълнител е съчетана с тази на преподавател по цигулка и виола в престижни лондонски колежи. Води майсторски класове в Англия, Малайзия, Турция и Хонг Конг.

Димитър Буров

Сцената и преподаването се преплитат и в творческия път на пианиста Милко Милков. След завършване на консерваторията в София той специализира със стипендия на Министерството на културата на Италия в Музикална академия „Санта Чечилия” в Рим. Гастролира с успех в Австрия, Италия, Южна Африка, Южна Корея, Русия, където свири в престижната залаРахманинов” в Москва. През 1998 г. е поканен за професор по пиано в Kwangju Women’s University – Южна Корея, където концертира и прави семинари. От 2006 г. насам води съвместно с проф. Адам Водницки /САЩ/, проф. Йозеф Бановец /САЩ/ и проф. Джоузеф Станфорд /ЮАР/ Международен майсторски клас по пиано, на който е и артистичен директор. Милко Милков преподава пиано и камерна музика в Нов Български университет-София.

Билетите за концертите са на цени от 8 и 10 лв. и могат да се купят на касата на Варненска опера или от офиса на „Елит мюзик”.

Още по темата:

Норвежката певица Рут Вилхелмине Майер говори за Теодосий Спасов като за брат по музика

Теодосий Спасов идва за откриването на Европейския музикален фестивал във Варна

Европейският музикален фестивал ще радва варненските меломани от 22 март до 4 май

Сподели в: