Две нови книги от издателство "Ерго"

През месец юли издателство „Ерго“ пуска две нови книги на пазара –  последния роман на доайенката на чешката литература Ева Кантуркова в поредицата „Модерна европейска проза“ и най-новата книга на българската писателка Майя Динева в поредицата „Нова българска проза“.

Романът на Кантуркова „Не чакай слънцето да залезе“ има подзаглавие „политически роман“, но често е определян и като философски, и като психологически такъв. Авторката  изповядва идеята, че това, което е написано, остава, а ненаписаното все едно никога не е било, онагледявайки отделните глави с афоризмите на Балтасар Грасиан, философа-католик от ХVІІ век. Писателката застъпва тезата, че през вековете моралът на хората не се е променил много, амбициите, борбата за власт, приятелството и предателството, интригите, завистта, себичността и желанието за отмъщение още от древни времена определят не само човешкото поведение, но и хода на историята.

„Мъртвата пеперуда“ на Майя Динева е поетичен роман. Да, това твърдение е странно, след като в генезиса на неговата канава стои едно необмислено, жестоко убийство. И въпреки това „Мъртвата пеперуда“ е поетичен роман. Поетичен заради вярата на героите му, които независимо от препятствията и спънките, които им препречва животът, продължават напред, без да се оплакват, вярвайки в Божието възмездие и правда. В това е една от поезиите на човешкото – да вярва, макар всичко да го подтиква към обратното. Да вярва въпреки всичко…“ – казва за тази тъничка, но съдържателна книга литераторът Митко Новков.

Сподели в: