Два пърформанса в Червената къща на 7 октомври

Центърът за култура и дебат “Червената къща“Андрей Николов” (ул. “Любен Каравелов” 15) представя:

на 7 октомври (неделя) 2007 г. от 19.00 ч. в зала „Пеша Николова” пърформанс Swedish Coffee Party.
С участието на: Пия Суонвиери, Софи Келнер, Кенет Мико, Марика Савикуя.

Пърформанс група „Бласт” е създадена през 1992 г. от три жени от малкия северно-шведски град Хапаранда. Може да се каже, че Бласт са пионери в пърформанс изкуството в северната периферия. Групата е гостувала във Франция, Русия, Дания и Финландия. В София Бласт пристигат с нов пърформанс “Fika – Swedish Coffee Party”. В него става въпрос за шведскостта, шведските традиции и обичаи. Срещате кралски особи, блондинки и малко или много сюрреалистични същества. Пърформансът е хумористичен, визуален и предизвикателен. Гостуването на Бласт е част от международен културен обмен между Швеция и България. Бласт участва и в уъркшопа воден от Пия Суонвиери и Ханс Т. Щернуд от Швеция (виж 8 октомври).

Вход: 5/3 лв.

7 октомври (неделя), 20.30 ч, зала „Пеша Николова”

Processing Pain Part One
соло пърформанс на Ханс Т. Щернуд, Швеция

Вход: 5/3 лв.

Ханс Т. Щернуд е сценичен артист, специализирал в пърформанс изкуството. Има 15-годишна практика в преподаването и практикуването на изкуството на движението и пърформанса в и извън Швеция. Между 1992 г. и 2006 г. организира и се грижи за провеждането на Belacqua project като дори използва името му като артистичен псевдоним до 2007 г. Има докторска степен по история на изкуството с дисертация Excess and Action Art, вдъхновена от работата на австрийския артист Херман Нич.

Belacqua е най-амбициозният проект на Ханс Т. Щернуд, осъществил над 113 действия, пърформанси, събития и хепънинги в Европа и Южна Америка. Ползва сцената на рок фестивали, провежда се на частни партита, в музеи, галерии, улици и дълбокия градски ъндърграунд. На международната сцена проектът представя Швеция на първото Bienal Internacional de Arte, Museo Nacional de Bellas Artes, Buenos Aires (2000), в рамките на Limes Performance Festival 2003 и други. Стилът на Belacqua се промени с годините под влиянието на визуалните изкуства и немския експресионизъм, като засили остротата на сценичната картина.

Ханс Щернуд, съвместно с Пия Суонвиери, ще води и уъркшопа "Да случваш нещата – стратегии и практики на пърформанса" 8 – 10 октомври, зала "Пеша Николова"

Сподели в: