Два плаката на НДК на биенале в Мексико

Два от плакатите за продуцираните от Националния дворец на културата фестивали – „Киномания” и „Новогодишен музикален фестивал”(НМФ), са селектирани за участие в престижното Международно биенале на плаката в Мексико (14th International Poster Biennial in Mexico) в Категория А: Най-добри печатни плакати (Category A: Best Printed Poster 2014-2016).

Произведенията са избрани за участие и в предстоящото Международно триенале на сценичния плакат в София.

Характерна особеност и на двата плаката е заложената в тях силна авторска идея с концентриран визуален вид. Двете произведения печелят одобрението на професионалната общност, а едновременно с това привличат и информират публиката на „Киномания” и „Новогодишен музикален фестивал” за изданията им през 2015 г.

Автор на плакатите е художникът Анна Симеонова. В своето портфолио Анна има множество реализирани корици на книги, плакати, лога и запазени знаци. Носител е на различни награди за плакат. През последните три години тя курира и менажира платформата за авторско плакатно изкуство plakatkombinat.com, чрез която представя в България и по света произведенията на 38 съвременни български артисти от областта на плаката, илюстрацията, графичния дизайн. Завършила е специалността „Плакат и визуална комуникация” в Националната художествена академия при проф. Иван Газдов.

„Участието в Международно биенале на плаката в Мексико е голямо признание за мен. То ме стимулира да продължа да работя и ми показва, че се развивам във вярната посока като творец. Радвам се, че това се случи именно във  връзка с традиционни проекти на НДК”, каза авторката.

„Няма как да не съм радостен от постижението на Ана Симеонова, както и от факта, че два големи фестивала, продуцирани от НДК, ще бъдат представени на престижното събитие. Националният дворец на културата ще продължи да работа с най-добрите и изявени български артисти и професионалисти в различни сфери на изкуството и културата” – думи на директора на Двореца Мирослав Боршош, който миналата година покани авторката да направи визията на "Киномания" и НМФ.

Тази есен фестивалите на НДК „Киномания” и „Новогодишен музикален фестивал” ще отбележат своите 30-годишни юбилеи със специални програми.

Сподели в: