Дванайста нощ – жестока приказка разказана забавно

На 4 септември от 18.30 ч. на сцената на читалище “Отец Паисий” в Созопол Младежки театърНиколай Бинев” гостува на Аполония с “Дванайста нощ”. Текстът е на Уилям Шекспир, в превод на Валери Петров, сценографията и костюмите са на Даниела Олег Ляхова, сценичното движение на Мила Искренова, с музиката на Румен Цонев.

Режисьорът Киркор Азарян прави четвъртия си сценичен прочит на тази пиеса като жестока приказна история, която загрубява с всеки изминал момент. За това говори фактът, че за да си намери работа, Виола е принудена да се преструва на мъж. Т. е., тук се проявява дискриминация спрямо жените. Възприема се, че князът е извисен ренесансов герой – обичал стиховете, музиката, но всъщност той притежавал доста съмнителен вкус. Той е пошъл текстописец на ренесансова чалга. Въобразява си, че е влюбен в графинята, а не предприема нищо за да й се хареса. Групичката около сър Тоби не са безобидни смешници – те правят така, че Малволио да полудее. Оливия се е оттеглила от светските радости, защото е в траур, а хлътва по първия, който й се представя. Илирия е представена като мечта за глобалистите – мултиетническо княжество.

Темата, която се разглежда в “Дванайста нощ“е заблудата. Участват комедийните звезди от телевизионния екран Малин Кръстев (“Господари на ефира”) и Вежен Велчовски (“Комиците”), които тук демонстрират завидни актьорски умения. Малин Кръстев играе ролята на красивата и непристъпна Оливия и се появява облечен в разкошни рокли и с прелестна тъмна къдрава перука. Проф. Азарян поставя пиесата само с мъже актьори не само за да постигне смехотворен ефект, но и да покаже дълбокият смисъл на недоразумението като похват при Шекспир. На сцената се забърква най-забавната бъркотия. Двусмислието е принцип и на любовта, и на комедията, а животът е гротеска и абсурд. Ставаме участници в маскарад. Братя близнаци актьори (Деян и Дарин Ангелови) играят брат и сестра близнаци. Единият близнак играе Виола, а другият Себастиан. Но тъй като Виола се преоблича като Цезарио, мъжът си играе мъж. Но до едно време…

В решаващ момент на сцената излиза шутът Фесте (Стефан Мавродиев) и слага точка с най-точното обяснение: “Всичко, което е тъй, е съвсем инак”.

Сподели в: