Двама преводачи от унгарски получиха наградата "Златен кръст за заслуги"

На Димитровден двама български преводачи от унгарски език получиха държавни награди. Въз основа на Закона за използването на герба и знамето на Унгария, както и за унгарските държавни награди президентът на републиката Янош Адер награди с държавна награда „Златен кръст за заслуги“ Илияна Сопкова, преводачка, като признание за преводаческата ѝ работа по пресътворяването на български език на шедьоврите на унгарската литература и популяризирането на унгарската култура, Мартин Христов, преводач и управител на издателство „Ерго“, като признание за превеждането и публикуването на български език на шедьоврите на унгарската литература и популяризирането на унгарската култура в България.

Бяха наградени още:

Награда „Сребърен кръст за заслуги“ получи Сашо Стайков, учредител на Българо-унгарската търговска камара, като признание за представляването на унгарските икономически интереси и подкрепата и популяризирането на унгарската култура в България.

Награда „Бронзов кръст за заслуги“ получи Стилиян Стоянов, експерт в Министерството на културата, културен референт на отдел „Култура“ в Община Шумен, като признание за подкрепата и популяризирането на унгарската култура и дългогодишната му работа по опазване на унгарските исторически спомени и традиции в България.

Наградата „Златен кръст за заслуги” се дава на чуждестранни граждани, за принос и ярки постижения в културната, икономическата иполитическата сфера, учредена е през 1991 година.

Сподели в: