Двама възпитаници на НХА спечелиха награди за изкуство ЕSSL ART AWARD 2013

Зоран Георгиев и Леда Ванева, възпитаници на Национална художествена академия, са двамата победители в ESSL ART AWARD CEE 2013 – конкурс за млади творци в сферите рисуване, живопис, инсталации, фотография и нови медии, спонсориран от австрийската верига строителни хипермаркети bauMax.

Церемонията по награждаването се проведе на 27 май в Галерия Академия на НХА и даде начало на „Изложбата на номинираните“, в която творбите на 10-те финалисти в конкурса ще бъдат представени до 16 юни 2013 г. На събитието присъстваха Н.Пр. посланикът на Австрия Герхард Райвегер,зам. ректорът на НХА проф. Свилен Стефанов, началникът на кабинета на Министерство на културата Мира Лазарова, кураторът на музей ESSL Андреас Хофер, изпълнителният директор на Булстрад Виена Иншуърънс Груп – Кристоф Рат, Ева Вирлич-Есл от семейство Есл и др.

Конкурсът се организира на всеки две години от семейството колекционери Агнес и Карлхайнц Есл, основатели на bauMax, в 8-те държави от Централна и Югоизточна Европа, в които има клонове на семейната им фирма – Хърватска, Румъния, Словакия, Словения, Чехия, Унгария, Турция и България. В тазгодишния конкурс участваха над 500 студенти по изкуство от 8-те държави.

Двамата победители за България Зоран Георгиев и Леда Ванева спечелиха награда в размер на 3500 евро, както и участие в изложбата Transcending Cultures на музея Есл във Виена, която ще се състои от 06.12.2013 до 02.03.2014 г.

Зоран Георгиев впечатли журито с инсталацията си „Мравките ще изядат света“, творба, която иронично демонстрира експлоатацията на ресурсите на нашата планета. Леда Ванева представи творбата „Selves”, в която 714 паспортни снимки бяха проектирани върху мрежа. Вдъхновение е черпила от концепцията за същността на човека през предметите.

От 2005 г. до днес наградата за съвременно изкуство е връчвана 5 пъти в страните Хърватска, Румъния, Словакия, Словения, Чехия, Унгария и България, като в България наградата за първи път беше връчена през 2011 г.

Сподели в: