Да спасим Странджа

Разгневена и огорчена съм от решението на Висшия административен съд от 29. 06. 2007 г., който постанови да погребе Природен парк "Странджа". 
 Чрез незаконно строителство Странджа е застрашена от унищожение, а планинската й част и непокътнатите със стотици години гори са примамливо място за бракониерска сеч. Този казус не е само екологичен, а преди всичко политически.

  Природният парк е създаден през 1995 г. за да опазва уникалните екосистеми, биоразнообразието, както и за съхранението на самобитния странджански фолклор, култура и историческо наследставо. Странджа е най-голямата защитена природна територия в България. Със своите 1116 кв. км заема над 1% от територията на страната. Показателен е фактът, че през далечната 1933 г. именно тук е обявен първият резерват в България – Силкосия. Над Странджа преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа – Via Pontica. В международен план Природен парк "Странджа" е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа.

Напълно солидарна съм с протестиращите, които изразиха недоволството с последователните си действия. В деня на взетото пагубно решение на двама съдии, един инвеститор, един кмет и куп политици да убият най-старата планина на Европа хората се събраха на възлови места във Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Пловдив и София. С тънка ирония те се обърнаха към съдиите, като си сложиха черни очила и връзки на очите за да покажат слепотата им. Акцията продължи с поставянето на връзки и по очите на статуите и паметниците. На 2 юли останалите малко мислещи хора с гражданско самосъзнание се събраха в 19.30 на Царевец.

Надуха спортни свирки в знак на тревога, а по късно легнаха на пътя в района на Орлов мост, където беше отцепено движението. Плакатите и банерите също бяха част от кампанията на природозащитниците, с които те отправят апела си: "Да спасим СТРАНДЖА!" Продължението на филма "Как се продава природен парк" е днес точно в 19.30 пред президентството, където природозащитниците ще легнат на тротоара пред административната сграда на парламента, но за кратко (до 20.00 ч. най-късно) ще се разпръснат и няма да блокират пътя, за да не се стига до още арести и грубото отношение на полицията.

Всички ние, които безмълвно ставаме свидетели на този абсурд губим богаството да се радваме на редките си ендемити, красивите плажове и магичните гори на Странджа. Във подобни инициатеви може да участва всеки, който се чувства съпричастен към идеята и  знае как гражданското самосъзнание може да надделее над безхаберието. В тази битка със сигурност на българина ще му е трудно да се пребори с народопсихологията си.

Сподели в: