Да случваш нещата – стратегии и практики на пърформанса

Центърът за култура и дебат “Червената къща” Андрей Николов” (ул. “Любен Каравелов” 15) представя:

8-10 октомври (понеделник – сряда) 2007 г., от 10.00 до 14.00 ч. в зала “Пеша Николова” уъркшопа “Да случваш нещата – стратегии и практики на пърформанса”. Уъркшопът е с участието на: Пия Суонвиери и Ханс Т. Щернуд, Швеция.

Преподавателите Пия Суонвиери и Ханс Щернуд имат 15-годишна практика в преподаването и практикуването на изкуство на движението и пърформанса в и извън Швеция.

Уъркшопът изследва различните практики на изкуството на движението и пърформанса и предвижда лекционна част като се води най-вече от принципа “учене чрез правене”. Участници могат да бъдат всички заинтересувани в практиката и изследванията на сценично изкуство. Носете си вехти дрехи.

Броят на местата е ограничен. Заявките за участие се разглеждат по реда на постъпване. Предварителна регистрация до петък, 5 октомври на office@redhouse-sofia.org

На английски език, с превод на български.

Вход: 20/15 лв.

и

10 октомври (сряда), 15.00 ч. в зала “Пеша Николова”

Да случваш нещата

Представяне на резултатите от тридневния уъркшоп “Да случваш нещата – стратегии и практики на пърформанса”.Вход
: 3/2 лв.


Ханс Т. Щернуд е сценичен артист, специализирал в пърформанс изкуството. Между 1992 г. и 2006 г. организира и се грижи за провеждането на Belacqua project като дори използва името му като артистичен псевдоним до 2007 г. Има докторска степен по история на изкуството с дисертация Excess and Action Art, вдъхновена от работата на австрийския артист Херман Нич. Освен това Ханс Т. Щернуд е и преподавател по теория и практика на сценичното действие и пърформанс изкуството. Belacqua е най-амбициозният проект на Ханс Т. Щернуд, осъществил над 113 действия, пърформанси, събития и хепънинги в Европа и Южна Америка. Ползва сцената на рок фестивали, провежда се на частни партита, в музеи, галерии, улици и дълбокия градски ъндърграунд. На международната сцена проектът представя Швеция на първото Bienal Internacional de Arte, Museo Nacional de Bellas Artes, Buenos Aires (2000) и в рамките на Limes performance festival 2003. Стилът на Belacqua се промени с годините под влиянието на визуалните изкуства и немския експресионизъм, като засили остротата на сценичната картина.

Пия Суонвиери е пърформанс-артист, певец, режисьор и културен деец. Родена на 13 юни 1960 г. във Финландия, тя живее в Харапанда, Швеция от 1971 г. Завършва курсове по музика, пърформанс, филмово продуценство, драматургия, сценичен дизайн, осветление и др. От 1985 г. режисира 12 големи и няколко по-малки пърформанса, хепънинги и детски театрални постановки. Като актриса и певица гостува на няколко театъра и проекти, един от които е танго шоуто “Опасни устни”. Преподавала е шведска традиционна музика, дизайн и актьорско майсторство в Media and Art School, Tornio, University of Lapland, Rovaniemi, Different towns in Norrbotten County, Arkhangelsk Art College, January 2006 Като костюмен дизайнер работи за проектите “Тук под полярната звезда”, мюзикъла “Щастливият Соломон”, “Танцувай, Дяволе”. Като сценичен дизайнер работи във всички свои пърформанси, както и в известните Cabaret Crocodile, 1999, The Cries from the Wilderness, 1999.

Сподели в: