Да се застъпим за Гранд-хотел България

Сайтът за изкуство, култура и свободно време “Kafene.bg” подкрепя петицията, публикувана на bgpetition.com от Инициативен комитет на Гражданско движение за опазване паметниците на културата в България

Гражданска петиция срещу посегателството над Гранд-хотел и концертна зала “България”, София, за спасяване на съществуващия комплекс от Гранд хотел, ресторант, сладкарница и концертна зала “България” на бул. “Цар “Освободител” № 4 в София от осъществяване на инвестиционното намерение на БТДС за надстрояването и превръщането му в комплекс “Гранд България”

Уважаеми Дами и Господа,
През последните години София загуби редица паметници на културата. Причините – не паднали бомби, а безпринципно и комерсиално поведение на съгласувателните институции. Загубихме Старата община, къщата на Мушанов, на Георгов, на Швамберг, част от Античния театър и много други. Сега обаче се посяга към една от емблематичните сгради на София от периода на Модернизма – Комплекс “България”. Ако в София има запазен ансамбъл от представителни исторически сгради – това е бул. “Цар Освободител”. Точно там “БТ Девелопмънт сървисиз” възнамерява да изгради нов комплекс от търговски обекти, офиси и апартаменти без респект към съществуващия паметник на културата от национално значение.
Комплексът на Гранд-хотел с концертна зала “България” и вътрешната градина е изграден след конкурс от 1932 г. за доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество, заемаща ъгъла на бул. “Цар Освободител” и ул. “Г. Бенковски”. Проектът на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов печели първа премия, защото успява не само да удовлетвори най-точно функционалната програма на един парцел с твърде сложна конфигурация, но съчетава най-сполучливо и майсторски новата сграда със съществуващия сецесионов шедьовър на Чиновническото застрахователно дружество по проект на корифеите на родната архитектура Георги Фингов, Никола Юруков и Димо Ничев. Куполът на това здание отдавна се е превърнал в знаков елемент от силуета на историческия център на София. Новопредлаганият “Гранд България” (всъщност без хотел, а с търговска, офис- и жилищна функция) от арх. Павел Иванов, се стреми да засенчи по детайл съседната сграда, да надскочи и смачка нейния символен купол като надхвърля драстично височината на съществуващата застройка.
Това вопиющо пренебрежение към миналото и даденостите на средата (ансамбловост, височина, силует по бул. “Цар Освободител”, атмосфера и художествен стил, архитектурен детайл) е характерно за властващата днес парвенющина, която не се свени да лъже нагло, че ще запази естетиката на Гранд-хотел “България”, като я модернизира и адаптира към стила на съвременния град. Обещанията за реставрация на автентичния образ са откровена манипулация. Един знаков комплекс, чиято сладкарница и концертна зала са били винаги фокус на столичния елит, един паметник на културата от национално значение ще бъде разрушен, за да се изгради на негово място по-голям търговски и офис център.
Търговците отдавна се разпореждат в храма на културните паметници у нас.
При такава крещяща липса на разбиране за стила на модернизма, за приемственост и за съвременност, каквито демонстрира проектът “Гранд България”, и при перспективата откровен кич да доминира физически и духовно над булевард “Цар Освободител”, ние се противопоставяме единодушно на описаното инвестиционно намерение и задаваме следните въпроси:
Съгласуван ли е проектът “Гранд България” от Националния институт за паметници на културата преди Българската агенция за инвестиции да вземе решение да му даде сертификат за Инвеститор Първи Клас ?
Съгласувана ли е идеята за “Гранд България” от Националния институт за паметници на културата преди да се разгласява в медиите ?
Ще допусне ли Главният архитект на София това непрофесионално архитектурно решение в историческия център на града в нарушение на нормативите и методологията за опазване на паметниците на културата?!

Уважаеми съграждани,
Да спрем реализацията на този кощунствен замисъл!
Да спрем вандалското посегателство върху паметниците на културата в България!
Да спасим архитектурата на Гранд-хотел и Концертна зала “България” на бул. “Цар Освободител” в София!
Тук можете да подпишете петицията

Сподели в: