Да преброим паметниците на Левски

Васил Левски – Апостола на Свободата

Име – равно на величава епоха. Име – свързано със святата памет на българина. За неговата героична смърт Дядо Вазов написа: „О, бесило славно, с кръста ти си равно!” Знаем ли кога и как е увековечен образът на Левски?

Общобългарски комитет „Васил Левски”, фондация „Васил Левски”, Българско генеалогично дружество "Родознание" и Kafene.bg обявяват инициатива "Да преброим паметниците на Левски". Започваме символично на 3 март – Освобождението на България, за което Левски даде живота си. Проучванията ще продължат три месеца. Резултатите ще обявим на 18 юли – рожденият ден на Апостола.

Целта на инициативата е да се събере информация в кои градове и села на България има паметник или барелеф на Васил Левски. Надяваме се, че с радост ще се включите. Убедени сме в резултатите, които ще покажат, че Васил Левски е българинът, в чиято чест са изградени най-много паметници. Ако българската роза е туристическият символ на нашата родина, то със сигурност трябва да обявим Васил Левски за историческия символ на България.

Очакваме вашите снимки с максимална информация от ваша страна – къде се намира паметникът/барелефът, кога е направен, кой е скулпторът, има ли надпис и какво пише на него, в какво състояние е в съвременността.
Писмата си изпращайте на електронен адрес: ivet@az-media.biz. Краен срок за изпращане на писмата – 30 юни 2009 г.

Резултатите ще бъдат обработени и представени в списание "Родознание", на сайта на Българското генеалогично дружество: http://bgd_1990.hit.bg и в Kafene.bg.

Очакваме вашата информация, за която Отец Паисий би казал: На ползу роду болгарскому!

За въпроси:
fvl@abv.bg – д-р Стоян Джевезов – секретар на общонародния комитет и председател на
фондация „Васил Левски”;
bgagenealogie@abv.bg – доц. д-р Антоанета Запрянова – председател на Българско генеалогично дружество "Родознание".

Тук може да видите изпратените до момента снимки.

Вижте още:
Радио "Гласът на Русия" подкрепи инициативата "Да преброим паметниците на Левски"
Песен за Левски

Сподели в: