Да помогнем на възрастните да преодолеят дигиталната бариера

По повод Международния ден на УЕБOne Web Day (22-ри септември) – българският портал за хората в златна възраст LudiMladi.bg инициира кампания за събиране на стари, но работещи компютри, които да бъдат дарени на домове за възрастни хора или на клуб на пенсионера.

Със сигурност компютър, свързан с Интернет, би помогнал на хората в златната възраст да са по-често в контакт с тези, които обичат – да се чуват с тях онлайн, да си пишат, да получават снимки, да се докоснат до съвременните технологии. Всеки, който има вкъщи или офиса вече непотребен, но работещ компютър годен за web, e-mail, е поканен да го дари на клуба на пенсионера в своя град или в близкия дом за възрастни хора. Екипът на LudiMladi.bg може да окаже съдействие с предоставяне адреси и телефони. За контакт: info@ludimladi.bg.

Кампанията ще продължи до 20 октомври 2008 г. Инициативата подкрепят организациите Аз Медиа, ABC Design & Communication, Интернет общество България, група за цифрови права “Електронна граница”.

Повече информация за хода на кампанията: на www.ludimladi.bg и във Facebook каузата “Компютри за възрастни хора”

Целта на One Web Day 2008 в глобален мащаб е да насочи общественото внимание към ключови Интернет ценности като онлайн участието в демократичния процес и в процесите на гражданското общество, достъпът до Интернет и образование, свободата на словото. Събитието ще бъде отбелязано по различен начин в 44 града в целия свят.

22 септември се отбелязва като Международен ден на УЕБ от 2006 г. в целия свят, включително и в България. Преди три години, първият One Web Day бе отбелязан у нас едновременно онлайн и офлайн – през сайта www.isoc.bg/onewebday, и среща-дискусия на живо (клуб “Грамофон”, София) за това как в България Интернет променя обществото ни и нас самите.

“Интернет промени живота ни така, че вече сме зависими от Мрежата, така както от пътищата, електричеството и течащата вода. Не можем повече да го приемаме за даденост и затова всеки от нас лично трябва да защитава, пази и подкрепя жизненост на Интернет и уеб пространството” – споделя Сюзан Крауфорд, професор по право в Мичиганския университет и инициатор на One Web Day.

Сподели в: