Да подкрепим българското кино

Премиерната прожекция на българския игрален филм ”Бяла сянка” ще се състои на 21 януари /сряда/ от 18:30 часа в Дома на киното.

В лентата с режисьор Северин Чакъров е представена историята на едни обикновени хора, в която се преплитат самота, отчуждение, бизнес и любов. Сюжетът описва живота на художника Иван Ананиев/Иван Балсамаджиев/, който търси себе си след дългогодишно странстване по света, един провален брак и множество изложби. Живее в крайградски хотел, където рисува далеч от светската суета. Единственият човек, с когото общува всеки ден е чистачката Мара/Елена Кънева/, която не крие, че би била щастлива от близостта му. Една сутрин по телефона с него се свързва американката Ета Върнан/Елен Колева/и му предлага невероятен договор за издаване на албум с цялото му творчество. Дали художникът ще се изкуши, се изяснява в игралната новела.
Сценарият на филма е по разказа “Ета, Николета” на Димитър Шумналиев от сборника “Влюбени разкази.” Писателят прави дисекция на съвременното българско общество и на начина му на живот. Има аналогия с “Диви разкази ” на българския класик Николай Хайтов.

Талантливият и световноизвестен музикант и композитор Теодосий Спасов е написал музиката в стил Chillout, специално за филма на Северин Чакъров. Перфектната картина в ”Бяла сянка” е дело на майстора на обектива Марин Карамфилов и художник-постановчика Ели Пешева. За проекта работиха още гримьора Иво Живков, монтажиста Момчил Бончев и звукорежисьора Добрин Добрев.

Сподели в: