Да кръжиш около кръга в галерия Юка

От 20 август до 4 септември 2007 г. в галерия “Юка” (ул. “Васил Друмев” № 23) във Варна можете да видите изложбата “Да кръжиш около кръга” на Сашо Анастасов. Може би тази експозиция е в духа на кръглата годишнина, която авторът (1957 г.) отбеляза съвсем наскоро. “Кръговете нямат нужда от нашите асоциации, за да придобият смисъл. Те оформят един самодостатъчен свят и ни канят да се потопим в него”, пише в афиша за изявата Любомир Терзиев.

Изложбата съдържа черно-бели графични отпечатъци, живопис, принтове и реални обекти – изрязани пръстени от дървени стволове. Наблюдават се “кръгови” акценти в творбите на Анастасов – чакръци, нарязани на кръгове стари живописни черги, кръгове от заварени подкови или обръчи от каци. Според автора една от най-разпространените форми в природата е кръгът, който олицетворява космичното и е съвършен сам по себе си. Целта му е директно да пренесе този символ в пространството.

Самостоятелната изложба на художника може да се приеме и като формула за допир със себе си, и като начин да се погледне света. Замисълът “Кръгове” ще продължи да занимава Сашо Анастасов. Това е кодирано в целия досегашен личностен и творчески кръг, описан от художника не само в картини, а и в стихове, книги, авторски проекти, куклени театрални спектакли.

Сподели в: