"Да, и…." – или за единствената професионална група за импровизационен театър у нас

На 17 декември 2012 г. от 20.00 часа в учебния драматичен театър на НАТФИЗ ще се проведе първият професионален батъл. За да отбележат подобаващо 100-то си представление, създателите на единствената професионална група за импровизационен театър у нас ще се изправят в епична битка срещу най-голямата си конкуренция – самите себе си. Ще има само едим победител – Вие!
ХаХаХа е създадена през 2009 година и има над 90 представления на всевъзможни локации. В импро театъра няма сценарий и предварително зададени роли. Каквото и да се случи, ще се случи само веднъж, само за вас и само заради вас. Буквално. Всяко ИмПро е застрашено от провал във всяка секунда. И тъкмо затова е толкова вълнуващо. Всяко ИмПро е уникално. Актьорите в ИмПро изпълняват много и различни роли. Не се използват реквизит и костюми. Oпитват се да не правят смешки, а да разказват истории. В ИмПро няма „аз“, има „ние“. Всеки играе за другите. Най-важният принцип се нарича „Да, и…“. Съгласяваш се, каквото и да ти сервират на сцената.
В 100-то представление ще участват: Ивайло Рогозинов, Тони Карабашев, Петър Мелтев, Леонид Йовчев, Живко Джуранов, Васил Бовянски, Златин Цветков, Константин Лунгов, Владислав Виолинов, Александър Митрев, Драгомир Симеонов, Диляна Георгиева, Алиса Атанасова, Гери Турийска + 2 асистенки избрани чрез националния КОНКУРС "Стани част от ХаХаХа – ИмПро #100".

Без предварително измислени въпроси и спазвайки най-важния принцип в импро театъра „Да, и…“ се срещнахме с двама от групата – Ивайло Рогозинов и Тони Карабашев.

Кой каза „да, и…“ създадохте импро ХаХаХа?
Ивайло Р.: През 2009 г. Ивайло Р., инспириран от Драго Симеонов, събира млади безработни актьори с цел образуване на група, подготвяща се за оцеляване след края на света. Няколко отчаяни души се присъидиняват към идеята. Имената им, ще останат в пост-апокалиптичната история.
Тони К.: Цялостното инспириране на Ивайло беше загадка дълго време за останалите "безработни актьори". Наскоро се разбра, че е било свързано с дълги безсънни нощи медитация в парка Заимов. Повтаряйки мантрата "Ха", подсказана му от Драго Симеонов, 93 часа по-късно той получава пълна инспирация и мисията стартира.

Какво не знаят хората за импровизационния театър?
Ивайло Р.: Зависи, сигурно много неща. Не знаят, че той развива умения, които ще им помогнат да оцелеят в пост-апокалиптичния свят.
Тони К.: Не знаят, че няма да разберат нищо, докато не го видят.

На колко хора сте разказали истории за тези над 99 представления?
Ивайло Р.:
Нямаме си представа, не са много, а след края на света, който познаваме, ще са и все по-малко!
Тони К.: На 79 403 души.

Кои са най-странните думи, подадени ви от публиката?
Ивайло Р.:
Апокалипсис, мухъл на края на света, тоалетната на Батман, Супермен, Фидел Кастро …
Тони К.: От дългото чуване на странни думи, вече всички ми изглеждат обикновени!

А различната публика има ли си любими думи и теми?
Ивайло Р.:
Всяка публика е различна и всичко зависи от обстоятелствата и нивото на радиация.
Тони К.: Има си….., но не бих ги издал.

Какво ще се случи на ХаХаХа Импро #100?
Ивайло Р.:
Никой не знае. Tрябва да дойдете и да видите. Сигурно е само, че ще се случи само веднъж!
Тони К.: И аз не знам, ще го разберем, след като свърши!

А след това накъде?
Ивайло Р.:
Към пост-апокалиптичното ИмПро. Надяваме се да Ви видим там!
Тони К.: Кодова думата, за да бъдете допуснати на него, е "ИмПроКалипсис".

Сподели в: