Да вникнем в езика на киното

Млади кинаджии се учат от професионалистите в бранша

В рамките на три седмичен интензивен курс от 4 до 24 юли, на различни места в София, се провежда лятна кино академия за  младежи от 14 до 22 години. Тя включва различни направления: игрално кино + документално кино + анимация + съвременни технологии в пост-продукцията. Инициатор и организатор на академият е българският филиал на Академията за сценични изкуства на Пол Маккартни в Ливърпул LIPA 4:19.

По време на обучението участниците ще придобият базови познания за различните професии свързани с киното: сценарист, режисьор, оператор, актьор, звукар, организатор и др. Техни ментори са доказани професионалисти като Явор Веселинов (режисьор, сценарист, монтажист, актьор), Димитър Гочев (оператор, режисьор и продуцент), Яна Борисова (даде слогъна „Аз обичам София” за документално филмче), режисьорът Ники Акимов (ръководител на студио „Време”), Нели Димитрова (преподавател по „Драматургия” в НАТФИЗ).

Академията си е поставила за цел да запознае децата с българското кино. Участниците в лятното филмово училище ще излязат с готов шоурийл, който ще оформи тяхното CV. През следващата седмица им предстоят срещи свързани с постпродукцията, монтажа, специалните ефекти… Ще се проведат снимки в киноцентъра „Ню Бояна”. Младите кинаджии са въвлечени в изключително интензивни практически занимания. Общо се събират около 110 обучителни часа. „Започват от A-Z, както се казва в американските академии. Тази инициатива се провежда за първи път в България, но не за първи път в света. По подобие на Ню Йорк Филм Академи ние имаме много повече практика отколкото те. Децата почти нямат време да почиват. Участниците се сближават по естествен начин и стават приятели по време на заниманията с кино. Започнахме на 4-ти юли, а на 11-ти преживяхме два рожденни дни. Създадоха собствени филми. Някои от тях монтират, други си служат с фотоапарат и с камера. В момента работят с актьора Сашо Кадиев и Явор Веселинов. В този модул, заедно с тях, те изградиха образите на филмовите си герои, персонажите”, коментира инициаторката Мартина Ненова.

Това е единствената в България, иновативно-образователна инициатива, която е резултат от партньорството на известни продуценти, режисьори, сценаристи, кино педагози – утвърдени професионалисти в кино индустрията от България, Европа и Америка, които показват стъпка по стъпка на младите си последователи как се прави кино.

Те изследват заедно работния процес пред и зад камера, участват в семинари, които развиват и обогатяват познанията им в областта на киното и разбира се практическите задачи, които се постяват по време на обучението.

Завършените проекти, ще кандидатстват за участие в международни кино фестивали за късометражно кино.

Всички създадени филми по време на курса ще имат и своя обща премиера.
От тях, ще бъдат селектирани най-добрите ленти, които ще кандидатстват на световни кино фестивали за детско кино – New York Int'l Children's Film Festival (NYICFF) и Boston International Kids Film Festival (BIKFF)
Общият награден фонд за селектираните кандидати по време на представянето е 1500 лв.

    

Сподели в: