Датско трио е първият концерт от тазгодишния фестивал “Джаз Плюс 2012”

Триото на датския китарист Якоб Бро и легендарния барабанист Йон Кристенсен, свирил в култовия европейски квартет на Кийт Джарет с изгряващата звезда на младия тогава Ян Гарбарек, ще открият тазгодишния фестивал “Джаз Плюс 2012” на 24 октомври в София Лайв Клуб от 20:30 ч. Това е уникален шанс на почитетелите на европейския джаз да станат съпричастни с извайването на красивия звук от майсторските ръце на ветерана Йон Кристенсен и младия лидър на триото Якоб Бро. Триото свири за първи път това лято на джаз фестивала в Копенхаген при два напълно разпродадени концерта и бе признато за музикално откровение от критика и публика. Китаристът Якоб Бро е на страниците на сп. “Downbeat”, както в “Time-Jazz dimensions”. Есенното турне на триото на Якоб Бро и Йон Кристенсен започва от 15 октомври и включва страните Дания, Норвегия, Финландия, Белгия, Австрия, Германия, Румъния, България. За 11 дни те ще свирят в 10 различни града, сред които се нарежда и София. Концертът им в Румъния, ден преди този в София е вече напълно разпродаден.

Когато датския китарист Якоб Бро се качи на сцената с американския басист Томас Морган и норвежкия барабанист Йон Кристенсен нещо необикновено красиво се случва. Музиката придобива форми и емоционални състояния, които не сте чували до този момент.

Да слушаш легендата на ЕСМ звук Йон Кристенсен – еталон за лиричен подход в свиренето на ударни, в компанията на едни от най-талантливите съвременни млади музиканти като Бро и Морган, е все едно да станеш свидетел в сътворяването на музика, изпълнена с поезия, емоция и красота.

Красотата е една от най-често асоциираните с музиката думи, но също така е и доста мъгляв термин що се отнася до музикална критика. Но когато трябва да охарактеризираме музиката на Якоб Бро не можем да не кажем, че е красива – това е първото нещо, което изниква в съзнанието на слушателя. Бро подчинява целия творчески процес на създавенето на музиката в търсене на красотата. Това е опит да открие музикалната форма, която е родена от традицията и в едно с това лежи извън нея. Той опитва да намери и усети пространството между композицията и импровизацията, да го улови и да му вдъхне живот вътре и извън времето. Макар и на 34 г. китаристът е вече един от най-търсените сайдмени както на американската – свирил е с Лий Кониц, Пол Моушън, Бил Фризел, Джо Ловано, Марк Търнър, така и на европейската джаз сцена. За него киратистът Курт Розенвинкел заявява:”той някак разковничето как трябва да се свири на китара и как трябва да се изпълнява музика изобщо.” А това е наистина признание за талант.

Концертът на триото Кристенсен/Бро/Морган открива VIII фестивал “Джаз Плюс 2012” на 24 октомври в София Лайв Клуб от 20:30 ч.

Билети за VIII Джаз Плюс Фестивал може да намерите"Дюкян меломан", в търговските вериги "Пикадили", "Техномаркет", "Ориндж", "Фотосинтезис", както и в онлайн мрежата на TicketPlus.bg.

Фестивалният билет струва 100 лв. Билетите за отделните концерти са от 15 до 30 лв.

Сподели в: