"Даркмут" – приключенско фентъзи от Шейн Хегарти

"Даркмут" от Шейн Хегарти е новото заглавие в поредицата "Сиела тийн" на издателство "Сиела", този път в жанра "приключенска, фентъзи, детско-юношеска литература". Книгата е подходяща за читатели на възраст 8-14 години и е подобна на "Пърси Джаксън", "Скълдъгъри Плезънт". Корицата на българското издание е на Стоян Атанасов, който е известен с кориците си в областта на детско-юношеската литература, включително на последните три книги на Рик Риърдън и двете последни на Дж. К. Роулинг.

* * *
Защо да прочетем "Даркмут":  

 • – "Даркмут" е водещата серия на издателство "ХарпърКолинс" за 2015-а.
   
 • – Тя е първа книжка от поредица за деца на възраст 8-14, но е подходяща и за възрастни (в традицията на добрите детски книги) заради чувството за хумор и края, който обещава нещата да загрубеят в бъдеще.
   
 • Обявена за "следващото голямо нещо" от медии, издатели и автора на "Артемис Фоул" Оуън Колфър.
   
 • Абсолютен бестселър на британския, американския и немския пазар.
   
 • На Панаира във Франкфурт тази година немското му издателство имаше дисплеи с книги, аудиокниги и други, а също и огромни панели с рекламни материали за поредицата. Там е излязла вече и втората книжка.
   
 •  Тук книгата бе спечелена от нас след ожесточен търг между няколко издателства.
   
 • Права за превод са купени за повече от 16 езика. През януари тази година, когато ние взехме правата, книгата имаше подписани договори за следните държави: Великобритания, Ирландия, САЩ, Канада, Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, Чили, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Индия, Израел, Италия, Корея, Люксембург, Мексико, Монако, Норвегия, Перу, Португалия, Испания, Южна Африка, Швеция, Швейцария, Уругвай и Венецуела. Списъкът към днешна дата е нарастнал още повече.
   
 • Има купени права за филм от компанията Alcon Entertainment, чиито филми са разпространявани от "Уорнър Брос".
   
 • Тъй като книгата е хитово заглавие в Германия, там са направили специален сайт, посветен на поредицата, и многобройни игри, свързани с нея.
   
 • – Има и канал в Ютюб, направен за поредицата с книжни трейлъри и рисувани филмчета: https://www.youtube.com/channel/UCdQKBUEe8EZV1QaBrDws53w

Анотация:  

Той бе роден, за да спаси света. За жалост.
 
Поколения наред семейството на Фин е защитавало малкото градче Даркмут от свирепите митични чудовища, наречени Легенди. Правото се предава по наследство, историята на отминалите времена кипи в кръвта им!

Легендите някога споделяли земята с хората. Но станали завистливи, а после агресивни. Сега те имат пъклен план за сериозна нова атака и задачата да ги спре се пада на Фин.

Което не вещае нищо добро, защото Фин е най-неумелият Ловец на Легенди в историята на човечеството.
Най-невероятният герой е единствената надежда за оцеляване на света в тази нова поредица, изпълнена с приключения, хумор, митологични създания и немислими опасности. Идеална за фенове на „Пърси Джаксън" и „Как да си дресираш дракон", първата книга от поредицата „Даркмут" е забавление за цялото семейство.
 
"Изумително. Следващото голямо нещо."
Оуън Колфър, автор на "Артемис Фоул"

 
 
     

Сподели в: