Дарителска акция събира реликви от Втората световна война

Регионалният исторически музей в Стара Загора започва дарителска акция за реликви от Втората световна война. Ще се събират: вещи, оръжие, снаряжение, документи, снимки, спомени на участници или други свидетелства, свързани с участието на населението на Стара Загора и региона във Втората световна война. Дарителската кампания ще продължи до 9 май 2015 г.

Артеафактите ще послужат за веществена и фото-документална изложба, с която музеят ще се включи в отбелязването на 70-та годишнина от края на Втората световна война и победата над нацистка Германия, която ще бъде отбелязана през 2015 г.

Това съобщи в сряда, по време на отбелязването на 107-та годишнина от полагане основите на музейното дело в Стара Загора, директорът Ангел Динев. Той връчи подаръци на бивши служители на институцията в знак на уважение и признателност към дългогодишната им работа и принос към развитието на музея и историческата наука в Стара Загора.

На събитието присъстваха много приятели на музея, сред които председателят на Общински съвет Емил Христов и зам.- кметът Иванка Сотирова, представители на областна администрация, на културните институции и училищата в града, членове на СНЦ "Приятели на Старозагорския музей" и др.

България взема участие в заключителния етап от военните действия на страната на Антихитлеристката коалиция. През 1944 – 1945 г. на фронтовете в Югославия и Унгария загиват близо 11 000 български офицери, подофицери и войници. VIII-ма Пехотна Тунджанска дивизия с щаб в Стара Загора също взема участие във втората фаза на войната (декември 1944 – май 1945 г.), с което допринася за за победния край на войната.

Лица за контакти: Райна Антонова, уредник в отдел "Нова история", тел.: +359 884 477 075
e-mail: rainaantonova@yahoo.co.uk

Сподели в: