Дарина Цурева и Георги Георгиев с обща изложба в София

На 8-ми октомври в Галерия София Прес ще се открие изложба Кутия/BOX, Различия в еднаквостта на Дарина Цурева (живопис) и Георги Георгиев (фотография).

Времето: 8-22.10. 2010

Повече за идеята:

Двама автори – Дарина Цурева (живопис) и Георги Георгиев (фотография), работещи в областта на изображението, но боравещи с различни техники, са си поставили за цел да изследват понятието кутия – всеки сам за себе си, независимо един от друг, в умишлена неизвестност за търсенията на другия. И без ограничения на изразните похвати. Ограниченията са единствено на формално ниво – брой и размери на работите (по 10 от автор до 100 х 70 см).

Авторите са си дали 10 месеца за реализирането на проекта – в частност и в цялост.
Целта на проекта BOX е да се подчертае различният, а в някои случаи може би еднакъв авторов подход при интерпретацията на една-единствена дума, подадена от единия от участниците в проекта (Дарина Цурева).
Авторите, за да се "предпазят" от "пинг-понг" ефекта, а именно, волна или неволна, търсена или избягвана диалогичност, при интерпретацията и реализацията на отделните си работи, умишлено са се поставили в изолация един от друг по отношение и по време на проекта.
И така – до момента на самата изложба.

Без излишни заигравания с митологията, без претенции за "философски" тълкувания, в опитите си да достигнат до логоса на понятието кутия, Дарина Цурева и Георги Георгиев имат не по-малко сложната задача да изобразят собствените си представи и разбирания за понятието. Според тях,  да се отива към логоса на нещата означава да се отива към тяхното естество. Във философията, както и в изобразителното изкуство, пътят към естеството на нещата е по-дълъг и по-усложнен, отколкото в митологията. Митът е по-лесен за разбиране и това го прави сякаш по-близък до живота, "по-истински". Като мита за Пандора*, макар и страховит, макар и апокалиптичен.
В проекта си BOX Дарина Цурева и Георги Георгиев не разказват митове, не освобождават страхове и апокалипсиси. Абстрактно-лаконични, но земни и дори пределно буквални, те не затварят надеждата, а я освобождават…
*Кутията на Пандора – източник на беди. Когато Пандора отваря кутията, всички злини и нещастия излизат навън сред хората. Вътре остава само Надеждата.

Повече за авторите:

Дарина Цурева е родена през 1959 г. Живее и работи в София.

1978    Завършва Художествена гимназия – София
1985    Завършва Художествена академия – София, специалност „Живопис” при проф. Иван Кирков
1996-2001    Преподава в Художествената гимназия – София
2002-2008    Преподавател в Средно художествено училище за приложни изкуства „Свети Лука – София

ИЗЛОЖБИ:

1985 – 2010    Участва в повечето общи художествени изложби в България. Член на Съюза на българските художници. Участва в колективни изложби във Франция, Австрия, Германия.
1994    Участие в Международен фестивал на живописта в Кан-сюр-Мер, Франция
2000    Участие в Международна колония по изкуствата в Хърватия
1998-2001    Участия в пленер на рисунката – гр. Каварна
2002    Участие във фестивал на изкуствата Европалия – Белгия
2007    Участие в международен пленер на хотели IFA – гр. Несебър

Георги Георгиев е роден през 1963 г. Живее и работи в София.

Сподели в: