Дарина Пеева на Петото международно триенале на графиката

Откриването ще се състои на 3 септември от 18 часа в Националния изложбен център за съвременно изкуство на улица “Шипка” 6 и ще продължи до края на септември.

Международното триенале на графиката – София се провежда за първи път през 1975 година, с организатори – Съюзът на българските художници и Министерство на културата. Днес, 32 години по-късно, в организацията се включват Столична община и Държавния културен институт към МВнР на Р България. Събитието е под патронажа на президента на Република България Георги Първанов.

В тазгодишното издание на Международното триенале присъстват над сто автора от 30 страни, които могат да участват с до три творби, изпълнени в традиционни и експериментални графични техники. След подбор селекционното жури, състоящо се от български графици и изкуствоведи, избра около сто и петдесет творби, които ще бъдат експонирани в изложбата на “Шипка” 6. Приблизително половината от избраните творби са на български автори. Носителят на голямата награда от триеналето през 2004 г. – Дарина Пеева, също ще представи свои работи на експозицията.

Международното триенале на графиката е форум за представяне на съвременните тенденции и постижения в развитието на графичното изкуство. Изложбата създава фонд от произведения на български и чуждестранни графици, които ще послужат за основаването на Музей на Международното триенале на графиката – София, които ще бъдат показани на изложби в страната и в чужбина.

Още за наградените

Сподели в: