Дарина Георгиева: Да подготвим децата за новите професии на XXI век

Дарина Георгиева е Изпълнителен директор на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН и мениджър "Социална отговорност" в "Овергаз". Работи за насърчаване на обществената отговорност на бизнеса, прилагането на десетте принципа на Глобалния договор на ООН и постигането на Целите за устойчиво развитие чрез колективни проекти на членовете на Мрежата с обществена значимост, които имат положителен ефект върху устойчивото развитие на бизнеса и обществото.

В това интервю тя разказва повече за предстоящия "Детски базар на професиите", който ще се проведе на 25 и 26 ноември, петък и събота, в НДК.

С какво изданието на Базар на професиите тази година ще се различава от миналогодишното и кои успешни модели ще повторите отново?

Детският базар на професиите е част от една по-голяма програма на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН – “Гордея се с труда на моите родители”. В нея вече четвърта година над 20 компании в цялата страна отварят врати за децата на своите служители за да им разкажат за своите професии и да покажат, че всеки човек е еднакво полезен на обществото, независимо каква професия упражнява.

С програмата искаме да събудим интереса на децата към труда – трудът като съзидание, градивност, красота, творчество, достойнство и свобода, като възможност да бъдеш полезен и щастлив, да си щастлив, защото си полезен. Да възпитаме у тях отношение към парите като измерител на приноса на всеки, а не като самоцел. Програмата се прилага в изпълнение на една от световните цели за устойчиво развитие – качествено образование. Ако целта на образованието е да разгърне потенциала на всяко дете, нашата цел е и да покажем, че има смисъл да се учи не за оценки, а за знания и умения, с които един ден ще са им от полза в тяхната работа.

Чрез програмата и базара създаваме и възможност за ранно професионално ориентиране на децата и младежите, за съзнателен избор на професия, която носи удовлетворение. Поради големия интерес към тази програма решихме да я отворим за всички деца, не само за децата на служителите. Така възникна детския базар на професиите, който тази година ще продължи два дни. 25 ноември, петък, е ден за организирани посещения от училища, а в съботния ден ще посрещнем всички останали деца, ученици, родители. Запазваме успешния модел от миналата година: професионалисти ще представят своите професии за деца по два начина – чрез интерактивни щандове за по-малките от 7 до 12 г., и кратки лекции за кариерно развитие за децата над 10г.

Кое е новото в тази сфера – на каква възраст е добре да става професионалното ориентиране при децата, или първо говорим за чисто запознаване с различните професии?

Според специалистите най-ранното професионално ориентиране става около 5-6-ти клас. Разбира се, родителите и учителите могат да наблюдават интересите на детето насърчават неговото развитие според тях. На базара децата ще могат да се срещнат с палитра от професии и то по начин, който ще и позволи да питат, пипат и участват активно. Едва ли ще направят своя избор точно в този ден, но познанието за различните професии ще им помогне един бъдещ ден да направят информиран и отговорен избор. В събота ще можем да попитаме и експертите – ще ни гостува Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието, която изнесе лекция на тема кариерно ориентиране и умения на 21 век.

Училището, семейството или неправителствените организации е добре да водещи в запознаването на децата с професиите?

Отговорността към нашите деца е наша отговорност. На родителите, учителите, компаниите, НПО-тата, на всеки един от нас и всеки има своята роля за избора на професия на децата. По нашите земи често ние чакаме някой друг да направи нещо по-хубави, да оправи проблемите. Не и компаниите–участници в програмата и нашето сдружение на отговорния бизнес Българска мрежа на Глобалния договор на ООН. Разпознавайки значимите обществени проблеми, ние се обединяваме и създаваме и работим по колективни програми с обществена значимост и положителен ефект върху устойчивото развитие на бизнеса и обществото.

А обществото СМЕ ние и ако искаме то да е по-добро, не трябва пасивно да чакаме промяната, а да действаме. Частният сектор е и ключов партньор, даващ своя принос за постигането на Целите на устойчиво развитие. С всички свои усилия отстояваме мотото на организацията ни: „Бизнесът – сила за добро“.

Можете ли да кажете кои 10 професии будят най-голям интерес у децата?

Миналата година всяка професия беше представена по разбираем и интригуващ начин от професионалистите – чрез най-различни инсталации, макети, 3D принтери, забавни задачи, викторини, демонстрации, книжки, брошури и други материали. Много са професиите, които предизвикаха детско любопитство – със сигурност тези на инженерите, химиците, фармацевтите, програмистите, журналистите, геолозите.

Има ли "изчезващи" професии? А професии от бъдещето?

Изчезващи са вероятно професиите, които скоро ще бъдат автоматизирани и роботизирани. По-интересно е че днешните деца ще трябва да се подготвят за професии и работни места, които дори все още не съществуват. Според публикациите на Световния икономически форум професиите на бъдещето ще стават все по-абстрактни и е почти невъзможно да се предвиди какви ще са те в следващите години. Сигурно е че ще са свързани с технологии и машини. Но ако автоматизацията направи някои професии излишни, тя ще създаде много нови възможности, работни места и нужда от развитие на умения, които машините не могат за заместят.

Космически пилоти и туристически гидове, 3D дизайнери, специалисти по устойчиво развитие, роботика, носталгисти, дизайнер на предмети от отпадъци, енергетици – каквито и да се бъдещите професии, най-добре да заложим на развитие на уменията на 21-ви век. Емпатия, креативност, лидерство, социална интелигентност , интуиция, критическо мислене.

Ако цитирам Световния икономически форум: подготвяйки децата си за бъдещето и четвъртата индустриална революция нека заложим най-вече на развитие на техните умения.

Как ще се обърнете към бъдещите посетители на форума? С какви въпроси и очаквания да дойдат на 25 и 26 ноември в НДК?

Част от професиите, които ще представим са инженер – системен, софтуерен, машинен, газов, геолог, архитект, енергетик, радиоводещ, журналист, ветеринар, готвач, архитект, химик, писател, адвокат, прокурор, съдия и много други.

Практическите кътове са за децата между 7 и 12 години, а тези над 10 години ще могат се срещнат с нашите увлекателни лектори – всички те са водещи професионалисти в различни области. Някои от тях вие познавате, но сега те с радост ще говорят за децата. Евелина Павлова, Юлия Спиридонова – Юлка, Жюстин Томс са само част от нашите приятели-лектори.

Така че, елате, доведете децата и бъдете любознателни!Елате защото изборът на професия има отношение към щастието, реализацията и развитието на Вашите деца утре.

Сподели в: