Дарик радио ще търси думите на годината

От 18 февруари Дарик радио и стартира първия по рода си национален конкурс за "Думи на годината". Под заглавието „Думите на годината: от А до Я” медиата ще търси последователно „дума на седмицата”, „дума на месеца” и „дума на годината”.

Всеки понеделник, част от популярното предаване на радиото „Дарик кафе” ще бъде мини радио филм под името „3 неочаквани думи в очакван радиофилм”. Автор на радиофилма ще бъде водещият на Дарик радио Драгомир Симеонов, който ще представя по един модерен и тийн-ориентиран начин всички нови думи, появили се в езика ни. Идеята на радиофилма е провокирана от факта, че съвременният български език се формира на базата на езика на младите, който те използват на улицата, в чат-общуването и електронните игри.

Дума на седмицата” ще бъде определяна в предаването „Кой говори”, всеки петък. В задълбочена дискусия ще участват водещи имена в публицистиката, обществознанието и културата, които ще изпълняват функцията на „Голямото жури”. Коментари за навлизането на новите думи, езиковият сблъсък между поколенията и промените в езика ще бъдат малка част от дебата в ефира на медиата.

Веднъж месечно Дарик радио ще определя „дума на месеца”. Тя ще бъде селектирана в предаването „България следобед” с помощта на „Малкото жури”, членове на което ще бъдат редактори на медии, журналисти, ученици от елитните гимназии, студенти. В края на годината, на база определените „думи на месеца”, ще бъде изготвена годишната класация, под категории като „дума на годината”, „нова дума на годината”, „най-безсмислена дума”, „най-креативна дума”, „най-често използвана чужда дума в българския език” и други.

Сподели в: