„Данъчна ревизия” от Теодора Колева ще ви изненада с нежност и романтика

Сборникът разкази на Теодора Колева първоначално стряска читателя с предизвикателното си заглавието  „Данъчна ревизия”.  Но още първите страници го въвеждат в един  романтичен свят, изпълнен човешко разбиране и изненадващи сюжетни обрати. В основата на всеки разказ стои една любовна история. Героите им са наши съвременници, които срещата с любовта и превратностите на последните двадесет години са променили толкова, че в края те остават изненадани от самите себе си.

Бивш шампион и капитан на отбор е героят на разказа „Данъчна ревизия”, дал заглавие на сборника. Днес той  се е превърнал в проспериращ бизнесмен от сивата икономика. Изправен е пред огромна глоба по ревизионен акт. Неочаквано обаче се оказва, че шеф на данъчната служба е неговата отдавна забравена голяма и единствена  любов. Тази среща го връща в собственото му минало и го кара да си зададе въпроса, кога е прекрачил  границата между честната игра и финансовото престъпление. Героиня на разказа „Проект по програмата „Фар” е дама на средна възраст, предпочела осигурения живот с нелюбим мъж. Непредвидено пътуване до родния град и неочаквана среща я карат да  си даде сметка, че е заложила на „грешния кон”. В „Сделки с имоти” скромен строителен работник, получава  възможност да спечели много пари. Той обаче, свикнал да живее в немотията и с лош късмет,  е на път да проиграе шанса си. Разказът с много чувство и разбиране проследява терзанията, през които преминава от страх да не се мине. «Черешова задушница» ни  разказва съдбата на преждевременно пенсиониран военен, който се чуди с какво да се заеме в новия си живот. Взема толкова странно решение, че то поставя под въпрос съществуването на семейството му. Безскрупулен висш чиновник е главен герой в разказа „Децата на Венера”. Неочаквано се озовава в плен на любовта, която побеждава амбицията му.

Това са някои от историите, които Теодора Колева представя в дебютната си книга. Сборникът е издание на издателство „Милениум” и в продажба в книжарниците на големите вериги „Хеликон”, „Пингвините”, „Сиела”. Авторката с обич, загриженост и изключително образен език представя героите си. Те се  лутат между служебните задължения и страстните си желания, между чувството за дълг и любовта. Животът ги изправя пред дилеми, които  не винаги са в състояние да решат по достоен начин. Изборът, който правят, може да ви се стори познат: на моменти нелогичен, друг път сякаш старателно обмислен, но винаги свързан с изначалния човешки копнеж по щастието.

Сподели в: