Даниела Костова в AiR.Space

На 3 август, петък, от 19:30 в независимо артистично пространство AiR.Space, ул. “Бенковски” 27, вх. Б, ап. 17 (вход от ул. “Екзарх Йосиф”) Даниела Костова ще направи презентация на последните си проекти – “Преговори“(2006, видео) и “Тяло без органи“(2006, документален филм и инсталация)

“Преговори” е видео, резултат от пърформанс, реализиран в рамките на международната изложба “Граници”, представена в MAN Museum, Нуоро, Италия 2006, с куратори Роберто Пинто и Кристиана Колу.

Съвместно с Оливия Робинсън (САЩ) Даниела разработва система, която изследва възможността за диалог между различни културни и социални групи. Работата е коментар на това какво е видимо и какво не в действителността, която ни заобикаля. Дали това, което виждаме е това което виждаме? Как се възприема и третира другостта? Как общуваме и се разбираме в ежедневието с хора различни от нас? Как това се усложнява от механизмите на властта? “Преговори” предлага възможност за бягство в режима на постоянен контрол и се позовава на теории като тази за невидимия имигрант и двойното съзнание.

Системата ще бъде представена през този месец в рамките на Siggraph Unravel, Сан Диего, Калифорния, 2007 http://www.siggraph.org/s2007. Предишна версия на проекта е представяна на конференция Wearable Futures, SCAN, Нюпорт, Великобритания, 2005.

Тяло без органи. Български бар”, 2005-06 е документален филм, занимаващ се с идеята за хибридизация на идентичността в условията на глобално живеене. И по-специално живеенето в мултикултурния контекст на Ню Йорк. Обект на изследване е българската култура в най-широкия смисъл и как тя се променя и представя извън границите на държавата през последните две десетилетия.

“Тяло без органи. Български бар” представя модел на живеене в мултикултурен и глобален свят, където не е задължително опазването на границите, националните устои и традиции. Напротив, позволено е свободното (макар и утопично) преминаване на граници и езикови бариери (чрез музиката и танца). Там може да се види създаването на едно временно общество (чрез празнуването) и силата му (заради времеността). Участници във филма са Eugene Hutz от нашумялата джипси-пънк група Gogol Bordello и турбо диджея от Българския бар в Ню Йорк Сити Жоро-Боро.

През май 2007 “Тяло без органи” е показана като инсталация, специално конструирана за пространството на галерия Assab One, Милано. Проектът е реализиран в сътрудничество с Isola Art Center и е куриран от Катя Ангелова.

Даниела Костова
е български артист, живее и работи в САЩ. Проектите и се занимават с теми като география и културна репрезентация, създаване и преминаване на социокултурни граници, проблеми на общуването, базирайки се на изследвания, в областта на критическата теория, културологията, антропологията и културната география. В работата си Даниела използва видео инсталация, пърформанс и документален филм.

Нейни проекти са представяни в MAN Museum, Нуоро, Италия (2006), Gallerie d’Arte Moderna e Contemporanea, Ферара, Италия (2006), CEC ArtsLink, Ню Йорк, (2006), Kunsthalle Wien, Виена (2005), Centre d’art Contemporain, Женева (2004), Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Торино (2004), Kunsthalle Fridericianum, Касел (2003).

Понастоящем Даниела преподава в Rensselaer Polytechnic Institute и води ателиета в Sanctuary for Independent Media и The Art Center of the Capital Region, Трой, Ню Йорк. Завършила е магистратура в програмата за електронни изкуства на Rensselaer Polytechnic Institute, Трой, Ню Йорк (2005) и Национална художествена академия, София (1998).

Сподели в: