Дагмар Гестер представя фотоизложба в София

Дагмар Гестер представя в София фотоизложба та си "Memory. Sofia – Berlin / Berlin – Sofia”. Тя ще бъде открита на 12 септември 2008 г. от 19 часа в галерия "Арт Муза" и е посветена на 17 септември – празника на София.

Дагмар Гестер спечели І награда – самостоятелна изложба в галерия "Арт Муза” в миналогодишния конкурс "Софийски контрасти”, която се реализира сега.

Завършила е специалност политология в Западен Берлин и е работила към различни социални проекти в Босна и Херцеговина.  От 8 години е фоторепортер в Южна Европа за немскоезични издания и реализира собствени фотографски проекти, като отдава особено значение на темите от всекидневието.

Отклонявайки се от репортерските си задачи и теми, осъществява трансфер от Изток към Запад. Тази изложба тематизира лични впечетления, които всеки натрупва от пътуванията си в чюжбина.

Самата Дагмар Гестер споделя как възниква и се реализира идеята за изложбата: "Напускайки за първи път София, на аерогарата видях едно куче. Запомних го, защото веднага след това стъпих в една купчинка оставена от него. Почуствах се като у дома, тъй като и в Берлин не е по-различно. Ръмжащи и цапащи кучета има навсякъде по света. Това е тъпо, но не променя нищо от факта, че точно това куче е българско, с кучешки живот по български, защото все пак бях в София. А щях да правя и снимки.

Софийското куче имаше желание да ме ухапе, само защото бях чужда, е, ще си намеря друго куче. Ето едно спи легнало по средата на улицата, където профучават непрекъснато коли. Ура! Това в Берлин го няма.!
Това е и снимката. Може би първата.

Моят първи поглед попада на това, което ни разделя; вторият на това, което ни свързва; третият обхваща и двете, а четвъртият съвсем се обърква.

Фотографиите в залата са всъщност разказ за нивата на възприемането. Те показват еднаквото и различното.

Видях в София това, което исках: моя Берлин! И както при играта "Memory”, при която, за да победят,  участниците трябва да изберат възможно най-много двойки карти, двойки картини, двойки снимки…

И така не видях улични кучета, но много домашни. И все повече. И зоомагазини, и комерсиалност, и самота. Кучетата ми разказват много за отношението куче към човек, човек към куче, човек към човек. В Берлин има статитистика за броя на кучетата и за броя на самотните хора. И двете цифри непрекъснато растат”.

Фотографиите са създадени през периода 2005 – 2007 година.

* * *

Изложба "Късно ли е вече да сме българи" в Дома на сатирата се открива на 11 септември
В Троян се честват 100 години от рождението на Пенчо Балкански
Изложба живопис на Румен Петков в галерия Богориди

Сподели в: